Ухваћен у превари: Зашто је грузијски шахиста ишао често у тоалет

Гајоз Нигалидзе, шаховски велемајстор, избачен је са међународног турнира, јер је применио тактику одласка у тоалет како би проверио тактику на мобилном телефону, који је био скривен у кабини. Све ово се дешавалу у мечу против јерменског велемајстора Тиграна Петросјана на Дубаји опену. Казна која му прети је 15 година забране играња. Бивши изазивач Британац […]

уторак, април 14, 2015 / 08:42

Гајоз Нигалидзе, шаховски велемајстор, избачен је са међународног турнира, јер је применио тактику одласка у тоалет како би проверио тактику на мобилном телефону, који је био скривен у кабини.

Све ово се дешавалу у мечу против јерменског велемајстора Тиграна Петросјана на Дубаји опену. Казна која му прети је 15 година забране играња.

Бивши изазивач Британац Најџел Шорт, разочаран поступком Нигалидзеа изјавио је да му треба одзети титулу велемајстора. Он је позвао Светску шаховску федерацију да пооштри правила, и уведе обавезну двогодишњу забрану за играче који користе Твитер у току партије да би варали.

Нигалидзе је постао сумњив са својим честим одласцима у тоалет у току партије шестог кола против Петросјана, која је играна у суботу. Званичници турнира су пронашли мобилни телефон у кабини тоалета скривен у коцки која је била прекривена тоалет-папиром.

Организатори турнира у Дубаију одлуку о протеривању Нигалидзеа саопштили су у недељу ујутру. Одлуку су поткрепили доказом – сликом Нигалидзеовог телефона на коме се тачно види позиција из спорне партије.

Суочен са оптужбама Нигалидзе је негирао да је телефон његов. Међутим, званичник турнира је отворио смартфон и открио да је пријављен на друштвене мреже под именом Нагалидзеове екипе. Такође је утврђено да је његова игра анализирана у једној од шаховских апликација.

Његов противник Петросјан је за Дејли телеграф изјавио: "Нигаладзе би одмах одговорио на мој потез, а потом моментално одлазио у тоалет. Приметио сам да је увек одлазио у исти тоалет, иако су још два била слободна. Обавестио сам главног судију о мојим сумњама и замолио га да припази на Гајоза. Када је мој противник, следећи пут, напустио тоалет, судија је ушао у њега. Оно што су открили био је мобилни телефон са слушалицама, уређај је био скривен иза плеха и прекривен тоалет-папиром."

На питање да прокоментарише изјаву противника, Нигалидзе је рекао: "Није све истина у ономе што је Петросјан рекао."

Ово није био први пут да је неки шахиста ухваћен да вара на турниру. У јулу 2013. године, бугарски играч Борислав Иванов суспендован је на четири месеца након што су званичници пронашли већину његових потеза на нивоу најбољиха шаховских програма.

Такође на Дубаји опену, али 2008. године, ирански играч је одстрањен са турнира након што је окривљен да прима помоћ путем СМС порука.

Рачунар је постао довољно снажан да надмудри светске топ шахисте пре скоро 20 година. Године 1997, Гари Каспаров је постао први актуелни светски шаховски шампион кога је победио рачунар под турнирским условима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *