Угљевик 3: Опасна превара

Мјерено свим овим мјерилима пројекат термоелектрана 3 у Угљевику носи сва обиљежја тешке политичке злоупотребе положаја највиших нивоа власти и политике. Пише: Алекса Милојевић Политички је нападнуто једно од највећих природних богатстава Републике Српске са пријетњом да га изгубимо, да се приватизује, да оде у руке странцу. Без икаквих претходних економских студија највиши политички и […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 07:42

Мјерено свим овим мјерилима пројекат термоелектрана 3 у Угљевику носи сва обиљежја тешке политичке злоупотребе положаја највиших нивоа власти и политике.

Пише: Алекса Милојевић

Политички је нападнуто једно од највећих природних богатстава Републике Српске са пријетњом да га изгубимо, да се приватизује, да оде у руке странцу. Без икаквих претходних економских студија највиши политички и владини представници изричу крајње неосноване и ни на чему засноване судове о највишим економским користима које из овог пројекта слиједе. Ради се о опасном варању народа.

Служећи се политичким притиском да се овај пројекат заснује и оствари настоји се Рашиду Сардарову прибавити огромна материјална корист, а Републици Српској та врста штете. О величини те штете – користи биће ријечи у овом раду. Постоје све основе за потпунија и правна преиспитивања разлога због којих је власт толико упорно да наша природна богатства преда у руке странаца. Неће бити 10 % Остварен је договор да ће Рудник и термоелектрана Угљевик сразмјерно свом учешћу у оснивачком капиталу заједничког предузећа „Comsar Energy Република Српска“ (CERS) од 10 % у тој сразмјери учествовати у расподјели остварене нето добити. То се неће догодити.

Посједујући одлучујућа управљачка права претежни власник (90 %) Рашид Сардаров ће трансферисати нето добит остварену у Угљевику у разним правцима. На рачуну CERS-а ће се задржавати безначајан износ. Учешће од 10 % ће се остваривати од тог безначајног износа. Сагласно оствареним искуствима вјероватније је да ће CERS бити непрекидно у губитку што је случај и са осталим предузећима која су преузели странци.

Неће се градити – засједа

Рашид Сардаров неће градити Термоелектрану 3 у Угљевику. Тако нешто се нигдје није догодило у свијету, па неће ни овдје. Нема случаја да су грађене двије термоелектране, државна и приватна, једна поред друге, користећи угаљ под истим условима. Тога нема јер је то немогуће. Државна термоелектрана би негативно свједочила приватној. С обзиром да је обавеза државне термоелектране да снабдјева домаће потрошаче по знатно нижој цијени електричне енергије од извозне, открила би се сва разлика у висини профита, што би природно изазивало реаговања. Одрживост тога није могућа. Због тога нема ни примјера у земљама са дугом колонијалном и концесионом традицијом да су на примјер грађене двије рафинерије нафте, једна поред друге, државна и приватна, из истих разлога.

Изградња приватне термоелектране могућа је само под два услова: а) да се купује угаљ на тржишту (увозни или домаћи) б) да се на кориштење домаћег угља плати концесиона накнада у износу од 80 % од остварене добити. До изградње термоелектране под овим условима неће доћи. Нема потребног нивоа зараде ако се угаљ купује по тржишним цијенама. Зарада је у пет пута нижој концесионој (производној) цијени угља (25 КМ/t) од тржишне. Чак и онда када се путем концесионе накнаде од 80 % на нето добит, у суштини смањи тржишна цијена угља за 20 % неће доћи до изградње. Тако ограничена нето добит није привлачна за инвестицију.

Изградња приватних термо и хидроелектрана ће се остваривати онда када се изврши и ако се изврши приватизација Електропривреде Републике Српске односно када коначно пропаднемо у колонијално ропство. Ово што садашња Влада издаје појединачне концесије са таквим безначајним накнадама (Станари и слично) ускоро ће бити предмет озбиљних преиспитивања. Оно што се сада тако олако даје у будућности ће бити веома тешко враћати, по ко зна којој цијени коју ћемо можда и жртвама плаћати наши потомци. Тако је било свугдје, па је за очекивати и овдје. Зна наводни инвеститор термоелектране 3 да је то немогуће. Он је ту из других разлога. Он је у засједи, чека да му Влада помогне да се економски уништи постојећа термоелектрана како би је он преузео, а онда приватизовао читаву Електропривреду. Да би се заметнуо траг тој намјери непрекидна су увјеравања да је одлука о градњи чврста и да ће до ње доћи. Остварују се ситне припреме (истраживања, припрема градилишта и слично) да би се придобило повјерење. Ипак већ се назиру пукотине које упућују на истину.

Средином 2010. године пљуштале су почетне изјаве од наших највиших политичких и владиних представника, као и од потенцијалног инвеститора, да ће се термоелектрана 3 изградити за 30 мјесеци односно да се завршетак очекује крајем 2013. године или почетком 2014. године. Док изградња овакве термоелектране у најразвијенијим земљама траје најмање четири године овдје ће то вријеме износити 2,5 година. Термоелектрана 3 ће се изградити прије завршених истражних радова и прије отварања рудника. Проблем је што су такве изјаве потекле из нашег највишег политичког и државног врха. Свако ко је и мало разуман не може у то да вјерује, што наравно много не вриједи. На презентацији пројекта (04.09.2012.) у Угљевику сасвим друга прича. Са градњом двије термоелектране од по 300 MW отпочеће се 2013. године, онда када је раније најављивана требала да буде завршена.

Или ипак

Умјесто (немогуће) градње нове термоелектране чека се економско уништење постојеће. Онда када она посрне, када уђе у тешкоће око исплата плата радницима, уђе у неподношљиве губитке приватизација ће бити једини излаз. Једини реалан купац ће бити Рашид Сардаров, независно ко ће тада бити на власти. Чекање се исплатило. Постојећа власт је направила темељиту припрему, отворила процес који нужно води у том правцу. И када оде са власти, дјело остаје. Предност Рашида Сардарова у куповини (улагању) је у већ оствареним улагањима (истраживања и слично). Сваки поремећај пословног односа би могао да заврши на суду. Средства за плаћање одштете нема, па је једноставније укључити га у приватизацију. Посебна предност је на страни већ основаног заједничког предузећа. То је већ велики корак којим се ушло у приватизацију.

У случају пропадања постојеће термоелектране и њеног приватизационог преузимања од стране Рашида Сардарова само би био учињен други одлучујући корак. Колико је Влада опредјељена да економски уништи постојећу термоелектрану односно да изврши њену приватизацију и преда је у руке Рашида Сардарова види се по њеној упорности да постојећу термоелектрану гурне у губитке (масовно предизборно политичко запошљавање) и неподношљиве дугове (спорови, кредити). Припреме за приватизацију су у пуном јеку и доста дуго трају. Постојећа термоелектрана је стара и нужна јој је замјена. Са изградњом нове термоелектране (блок два) отпочело се веома рано, још 1988. године, само три године након пуштања прве у погон. Изградња је почела заједно са Електропривредом Словеније под истим условима као што је рађена термоелектрана један: ⅔ ми, ⅓ Словенци. Отплата путем испоруке електричне енергије. Укупна инвестициона улагања су већ остварена са 180 милиона долара од чега је словеначка страна уложила трећину, односно 60 милиона, а ми 120 милиона. До прекида је дошло 1992. године. Касније, све до 2007. године, покушавало се са обновом сарадње када је наступило затишје које траје до данас.

Можа је пука случајност што је Милорад Додик управо тада дошао на мјесто предсједника Владе. Можда је пука случајност и то што је сада Милорад Додик довео Рашида Сардарова да гради термоелектрану три умјесто да се настави са изградњом термоелектране два. Умјесто да се обнове разговори са Словенијом и настави са изградњом, ризикује се спор тежак 1,48 милијарди КМ за којег је сасвим извјесно да ће бити изгубљен. РиТЕ Угљевик је била обавезна да испоручују струју Словенији 25 година, а испоручивала ју је свега 7 година. Сасвим је основан и захтјев за поврат уложеног капитала. Када се изгуби овај спор то ће бити довољно за економско уништење постојеће термоелектране. Приватизација се подразумијева.

Либерализација – ослобађање од богатства

Ипак, да би уништење било сигурно улази се у кредитно задужење за одсумпоравање од 240 милиона КМ који кредит, према постојећим пословним резултатима, ће бити веома тешко враћати. Залихе угља на постојећем руднику су при крају. Потребна су нова улагања, којих нема. Да би се повећао степен сигурности уништења, на и онако прекобројну радну снагу од 2,5 пута више од потребне, намјеравају се масовна нова предизборна политичка запошљавања. Таква запошљавања су раније уништила моћна јавна предузећа (жељезница, шуме) па зашто не би и ово. Онда, када се приватизује постојећа термоелектрана, пут природно води према Гацку. Да ли ће ту приватизацију обавити ЧЕЗ мање је важно. Важно је да ће наше рудно богатство путем приватизације термоелектрана прећи у руке странаца. Пут према приватизацији укупне Електропривреде је тада широм отворен.

Прихватајући обавезу испуњења европских директива да се оствари слободно тржиште електричне енергије Влада се у суштини обавезала на приватизацију Електропривреде. Да би се остварило слободно тржиште електричне енергије нужна је приватна својина. Слободног тржишта електричне енергије на државној, јавној својини нема. Одатле толика потреба (обавеза) за приватизацијом Електропривреде. Видљиво је да је Влада веома одлучна да ту преузету обавезу испуни. Тражи се најпогоднији начин да се то оствари. Да се народ што непримјетније превари. Изгледа да је модел „Рашид Сардаров“ доста повољан. Својим усхићењима о добробити које својом инвестицијом доноси Сардаров, заправо се навлачи густа магла, која треба да учини непровидним владине намјере о приватизацији постојеће термоелектране и рудника у Угљевику, а онда и остале Електропривреде.

Мора се признати да се дјелимично успјело у завођењу. Један дио народа вјерује да влада ради за њихово добро. Не уочава да је прва обавеза Владе да испуњава захтјеве Европске уније, а не да брине о народу. Останак на власти не зависи од народа него од расположења у Европској унији. Извод из студија оправданости изградње „Термоелектране три“ у Угљевику.
0 КОМЕНТАРА

 1. exu, jado, pa otkuda znas da lupa ako nisi upoznat sa stanjem u Ugljeviku?
  Ti to po zadadtku gebelsrajka, ili zbog vecere za koju si se prodao, koja je pozderala tebe , kao i ti nju , pa nisi kadar da vidis da je sve oko tebe propalo , upravo zaslugom firera…
  Imam exu, imam svega vise nego mi treba, ali nista mi nije milo i slatko kada vidim da moj narod pati, da nestaje pod fasistickozlocinackom sapom njegovom.

 2. Ако се покаже да ово није истина,попут оних тврдњи о преварамаза ауто-пут,хоће ли се коначно провести некаква лустрација коментатора и колумниста на Фронталу?Ово више нема никаквог смисла.

 3. Mr Biggy, 15.10.2012. 10:25:17
  a ako se pokaze da je istina ne samo ovo nego i sto je Vaskovic napiso da je cuvar maznuo 400 000 000 hocete li ti eks i onaj nesretni simo pizda oroz i razne vanje sanje itd izaci iz ilegale i snositi makar moralnu odgovornozt za prikrivanje zlocina i lopovluka?

 4. Ma , prevara je po mrbiggebelsu i nezaposlenost i nepostojanje privrede RS, prevara je da je sa ovakvim penzijama firci dao zeleno svjetlo za odstrel bijedom penzionera, prevara je da je vise oteo od nas i dao emirgradu nego sto bi napravio stotinu malih fabrika, prevara je i manijakovo letenje helikopterima u cilju promocije zlocinacke bande, prevara je i nepostojanje budzeta, prevara su i liberman, i kesic, i galijasevic, i lazanski… vocnjaci, Stanije, vile, milijarde …Sve su prevare, samo fasizam i zlocin PROTIV SVOGA NRODA je gola istina.

 5. Sada će Aleksa na doživotnu crnu listu kod precjednika, a i ne samo on. Sva pitanja je dobro postavio. Ja bih pitao koga žulja da spali zalihe uglja koje mogu potrajati jedva 70 godina i da energiju da drugima. Kome treba investicija u kojoj ni šarafčić nije domaća proizvodnja, a el. energiju ionako izvozimo. Kad već moramo da izvozimo jer smo naslijedili kapacitete, moramo li da nazidamo još radi svoje propasti. Kad CHCD i njegova takozvana vlada i stabilna skupštinska većina objasne šta je u ovom projektu korisno, ja obećavam da ću spaliti svoje diplome.:P

 6. Istina je da je profesor Milojević plaćen iz budžeta opštine Ugljevik da napiše ovu brošuru i u jeku kampanje izvrši njenu distribuciju, što odmah dovodi u sumnju iskrene namjere profesora i onih koji su ovu brošuru naručili.Utisak je da nikoga nije briga što građani sve teže žive, što nemaju gdje da rade, samo je važno da se nađe formula kako pridobiti glasove i ostati na vlasti i trošiti rentu od te iste kritikovane TE Ugljevik.Da je bila stvarna namjera da se spriječi ulaganje Rašida Serdarova profesor i njegovi finansijeri su se trebali oglasiti još prije godinu dana!

 7. Postovani,
  gos.Aleksa Milojevic, je posteno govoreci jedan vrsni ekonomista, da ga ne hvalim mozete njegove vizije pogledati na youtube, kako covjek razmislja, i gleda na probleme ekonomske a na kraju i politicke u okruzenju kojem se nalazimo.
  Cinjenica da je jedan od najvecih kriticara ekonomskog modela rada u RS.
  E sta mi se ne svidja kod gos.Milojevica je:
  1. u kritikama se vidi sirina, ne konkretan cilj
  2. Previse se bavi M.Dodikom, cime mu jednim djelom cini uslugu i samo ga uzdize.
  3. ekonomija u koj prica je zasnovana na jednom velikom trzistu kao sto je bila EX YU koja je imala nesvrstane
  i sve sto je se moglo gurnuti u Afriku ili Istok to je uradjeno..

  Ono sto ja znam da nije dobro gdje idemo, i kako idemo, ali najgore je stajati u mjestu, jer sa tim bi vise propadali.
  ionako je cilj da covjecanstvo postane roblje…

 8. Још једна руска („братска“..;) ) навлакуша.. B-) Јел’ ко прати ову причу око смедеревске жељезаре? Хоће „браћа“ да „помогну“ српску привреду тако што би им ми поклонили жељезару.. 😀 И тако траје тај инцест с братом Баћушком већ пар стотина година- и увјек исти јебе и увијек је исти је јебан.. 😀

 9. Mr Biggy

  Не знам шта ти хоћеш од мене,ти си један од ретких са којим сам јасно дискутовао о потреби нашег друштва да буде модернизовано и на који начин,шта је основа свега и остало…

  Ја могу да одговарам само за своје поступке,не знам шта би ја требао посебно да одговарам теби или било коме,какву ја одговорност имам…стрељајте мене што имамо лошу опозицију,што народ нема никакву алтернативу и не жели повратак на власт СДС-а,а никог другог нема да преузме кормило.Чуј,моралну одговорност?За шта,молим те?

  Крени од себе и својих суграђана,каву сте кретенчину изабрало за првог градоначелника?Јесам ја крив за то?

  Милојевић је из неког другог времена,посве у несагласности са модерним токовима…он је идејни творац економске политике (ако се то може тако назвати) СДС-а и није објективан,тј. не може се као такав бити препознат.Исто тако,прича са Сердаровим постоји годину дана,ово око Словенаца траје већ 15 година и он сада говори о томе,стим да нико из његове странке то никад није споменуо!Да ја то сад узмем здраво за готово???

  Слушали смо ауто-путевима,“лаку ноћ,Српска“,милионе демагогија и теорија завера.Данас сви ваљају осим Додика,а сви су смењени након што су се показали.Сви су радо виђени гости страних амбасадора осим Додика,свима странци помажу осим њему…

  Ја би само да се јасно дефинишу критике,ово што пишу појединци,како аутори,тако и колумнисти је…помало бесмислено.Идемо критиковати,не нагађати,гатати,проклињати.Нема ништа вредније од критике.Ал’добре критике.

 10. ex-1978, 15.10.2012. 13:50:31

  Та роба није лакташенкова јабука из његових виртуелних воћњака, да би је он продавао како хоће, већ производња те робе тј. струје, носи са собом опасне здравствене последице за локално становништво, а осим тога том истом становништву и тој регији кримос из лакташа не планира ништа и ничим компезовати, осим што ће омастити бркове са својим турским пардон руским братом-тајкуном рашидом!

 11. Ma jok bolan… ekologija je nikakav argument. Termoelektrana se ima graditi po EU standardima. Na kraju krajeva, njima se ta struja kani i prodavati. Hrvatima… a oni će do tada biti EU.

 12. Ма јок брее…копање руде и роварење по утроби земље и на површинским ископима, јел то нема везе са екологијом…:P

  Шта је ту превентива, они ти чупају срце земље и продају мегавате, а коме послије уопште треба таква земља?
  Да се у те јаме закопава нуклеарни отпад??

 13. Jok bolan… recimo u Stanarima se ispod uglja nalazi odličan kvarcni pijesak. Ima da tamo za kojih desetak godina procvjeta građevinska industrija.

  Uostalom, eksploatacija uglja u Ugljeviku je uveliko u toku – ne vidim problem u tome da se ona intenzivira.

 14. ex-1978, 15.10.2012. 14:50:57

  Има проблем, тај проблем је систем лоповлука ала Колубара! јбг ти…коме је добро од тог интензивирања?
  Што? да ти неће појефтинити струју? Да ти неће држава дати редовне студентске стипендије и посао по завршетку студија?
  Да неће уложити у привреду те паре, кроз перспективне пројекте?
  Шта је и ко је тај рашид? Које је то име у свијету бизниса, па да нам он довуче још пет шест значајних свјетских брендова са собом?
  Да није он раван Сименсу? Кад неко прочита такву вијест о рашид-бизнису, склониће свој новац што даље одавде и ако га је којим случајем планиро уложити!

 15. exe
  Ugovor na sunce pa onda zaključuj šta god ti volja. I nemoj da kažeš da je ugovor o eksploataciji javnog dobra poslovna tajna. Niko to nije vidio. Kako znaš da se isplati? Kako išta znaš? A o Ugljeviku malo znaš, to je očigledno. Rudnik je na kraju, valja otvarati nove kopove. To traje, a treba i znanja. Nijedno postavljeno pitanje nije glupo. Zašto sada i zašto stranački mene ne zanima, jer nećemo valjda reći da s Ugljevikom bude šta bude jer Aleksi smrde noge.:P

 16. exe, nije to baš proizvodnja, a ni baš prodaja. Ako znaš računtai dodajnu vrijednost, transfer kapitalne vrijednosti, rente itd, ok ja ti skidam kapu. Ali nije tako jednostavno.B-)

 17. Нисам се теби но обраћао,нити сам те уверавао у било шта…
  То што ти добијаш паре као и Милојевић политичке поене,не мора да значи да смо сви такви.

 18. Струја ће се продавати у иностранство по скупљој цијени (ако нас не натјерају да поскупимо као у црној гори), а из искуства из брода, јасно је да ће се било каква добит пребацити и ништа од 10 одсто. Дакле, остају само плате. Све и да буде тако, лоше је. А у Угљевику који се гуши, а гушиће се дупло, одавно причају како се све ради да се постојећа електрана преузме због дуга од словенаца

 19. U Ugljeviku je prosječna plaća jedna od najvećih (ako ne i najveća u Srpskoj). Imali su do skora i premijerligaša u fudbalu. Kad je Borac tavorio, Rudar se borio za Evropu. Ne volim ja nešto posebno ni Borac, ali neka mjerila ipak moraju postojati.

 20. Кад се крене у распродају читај „приватизацију, докапитализацију,…по сопственој вољи додај..“ стратешких грана привреде, онда би основ требао да буде да нам тај стратешки објекат својом продајом привуче бар још двије три свјетски познате компаније на наше тржиште. Као што знамо, тај рашид само може отјерати, а не привући било ког из вана код нас, а то изгледа и даље иде на руку шверцеру наших природних ресурса, примитивцу из лакташа!

 21. Drago mi je da se ovaj portal otvorio i za drukcija razmisljanja o razvoju energetskog sektora.
  Inace od poslova stoljeca u energetskom sektoru – za sada se kamionima prevozi ugalj iz Stanara za TE Tuzla! A to je posebna prica, mozda se neko i javi da pojasni detalje…

 22. Komentar na „komentare“
  Sa osjećajem gađenja i žalosti sam pročitala prethodne “komentare” na takst dr Alekse Milojevića “Opasna prevara”. Žalosno, da žalosnije ne može biti! „Komentarišu“ oni koji i sami kažu da ne znaju o čemu se u tekstu uopće radi! To znači da smo još uvijek u brozizmu! Tamo je Brozov podrepaš Todo Kurtović, povodmo objavljivanja knjige „NOŽ“ izjavio: „Ja knjigu nijesam čitao, ali je osuđujem kao nacionalističku. “ Oni koji su se odlučili upustiti u komentarisanje tog teksta, morali su ga bar pročitati, osim ako su „komentare“ dobili već napisane iz neke „centrale“ ( što je sasvim moguće, nažalost!)
  To znači da se svi mi i dr Aleksa i ja i g. Simić i svi drugi koji pokušavaju otvoriti oči zaslijepljenima, uzaludno trudimo, jer glave našeg stanovništva, je zahvatila bolest truljenja mozga ( bez obzira kako se ona medicinski zvala!) To nesporno dokazuju i ovi žalosni „komentari“. Iz tog se vidi da su stvari predaleko otišle i da nam nema spasa. Ali, dok god pokazujemo ikakav znak života, treba se boriti!
  Žalosno je, prežalosno da se jedan častan, dobronamjeran, visoko stručan i širokoobrazovan čovjek u svojim poznim godinama toliko trudi da spasi našu domovinu, naše stanovniuštvo i budućnost sadašnjih i budućih generacija, a da zauzvrat bude tako vrijeđan i napadan baš od onih koji bi najviše trebali da cijene i poštuju i njega, njegov rad i njegovo nastojanje da nam spasi domovinu od potpune propasti!
  Zašto smo osuđeni da imamo takvu omladinu i takvo amorfno stanovništvo?
  Zato što nas zadnjih 150 godina intenzivno uništava dobro povezana skupina belosvetskih psihopata ( jevreja Hazara, potomaka crnog plemstva, američke plutokratije, Vatikana i sl. ), a u tome im svesrdno pomažu njihovi “KORISNI IDIOTI” ( kako ih oni sami nazivaju!) iz naših redova! Bez njih bi ova belosvetska klika bila nemoćna! A ovi “ komentatori” gornjeg teksta rade baš za te “korisne idiote”, bilo svjesno ( za neke sitne pare), bilo nesvjesno zbog nemogućnosti da išta pravilno zaključe i prepoznaju! Oni su rezultat/proizvod uništavanja školstva od strane jezuita koji to kod nas rade zadnjih 50-ak godina. Pogledajte samo tko nam je na vrhu obrazovne piramide danas i u zadnjih 20-ak godina, (premda ni prije nije bilo mnogo bolje)! Iz tog se vidi da nam namjerno uništavaju državno školstvo da bi nam onda nakalemili ovo privatno koje “štanca” diplome kao na traci. To sve rade sa ciljem da nas zatrpaju KVAZIKADROM koji će nas ugušiti! Time se u potpunosti, pedantno uništava omladina koja onda ima „pamet“ onakvu kakvu pokazuje u „komentarisanju“ ozbiljnog teksta kao što je “Opasne prevare”, na Frontalu…

  Ovakvo žalosno današnje stanje je direktan rezultat prethodnog ( brozovskog) sistema koji je bio samo JEDNA faza u uništavanju balkanskog stanovništva. Za to uništavanje Broz je dobio 40 mld. tajnih donacija od Zapada da bi pripremio uslove koji će 1991. razbiti ovaj narod na paramparčad, i stvoriti uslove za njegovo konačno i potpuno uništenje ( vidjeti Alen Dales iz 1958/62, direktor CIA). Nažalost, ogromna većina (99.99%) stanovništva koje predstavlja pravu rulju, to ni danas ne vidi kad su pale sve maske koje je taj sistem nosio ( besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, siguran „posao“, sigurna penzija- a sve iz onih 40 mld!) To i takvoo školstvo je otškolovalo rulju koju smo imali 1991, a imamo je i danas! Ako je otškolovalo ovakvu amorfnu masu, tj. rulju, koja nije u stanju niti da išta pravilno zaključi, a kamo li da kritički misli, zar itko može biti nostalgičan prema tom režimu i njegovom školstvu? A ima takvih, i to mnogo…. Ne zaboravite da je tamo negdje 70/80- tih od tog režima lansirana parola „Radnici na univerzitete“, koja je dosljedno IMPLEMENTIRANA, pa od tada nemamo ni pravih intelektualaca ni pravih radnika! Sve se relativiziralo u kvaziintelektualcima i kvaziradnicima! To što se to nije desilo preko noći već kroz neki period, nije osnov za glorifikaciju tog doba. Naprotiv, to samo pokazuje njegovu perfidnost, jer u tim periodima, tu i tamo, bilo je još nešto pravih intelektualaca A Zato se tamo „štancaju“ kao na traci kvazidiplome i time u potpunosti, pedantno uništava omladina koja onda ima „pamet“ onakvu kakvu pokazuje u „komentarisanju“ Opasne prevare na Frontalu…) školovanih do 1945 koji su držali nivo i proizvodili KADAR koliko su mogli u tim uslovima. Kad su oni pomrli, na scenu su stupili oni koje je već proizvodio kvazikadar vladajuće partije ( nastao na kursevima i „fakultetima“tzv. organizacije rada, narodne odbrane i sl) koji su ih učili glupostima, a organizaciji sigurno nisu, jer smo nakon toga postali još mnogo više dezorganizirani! Tj. od tako školovanih „stručnjaka” dospjeli smo u haos bratoubilačkog rata i totalne dezorganizacije!
  Za one koji još imaju iole čime da misle, preporučujem literaturu: “ Orbis unum”, od Nenada Minića, “ Politička ponerologija” od Lobočevskog, “Ribari ljudskih duša” i mnogu drugu koju možete naći navedenu na mom sajtu: http://radojka-prastalo-sakic.info.
  Sve ovo pišem sa ciljem da ne dospijemo u totalni mrak koji nam prijeti nakon 2015. kad će struja izaći na svjetsko tržište i biti po svjetskoj, a ne našoj cijeni ( 0.7 EUR:0.1 KM!)
  Ja ne znam kako ta rulja, koja je navikla na jeftinu struju, misli
  da če moći osvjetljavati, kuvati i peći na struju kad bude 7 puta skuplja!? Kakav li će tada užas nastati nakon što naši resursi budu poklonjeni Zapadu nizašta? Tko će ikad više kod nas moći, uz evropsku cijenu struje, da pokrene ikakav biznis ili privredui?! Neće li to biti kraj i nas i našeg postojanja uopće!?
  Dr. R. Prastalo

 23. eto, gospodja za tili cas uspostavi dijagnozu bigeru i exu: Trulenje mozga
  Medjutim ja mislim da je to kombinovano sa DG: KORISNI IDIOTI KORISNIH IDIOTA.
  Pozdrav za gospodju Prastalo. NajiskrenijiI Ja nisam ni dr, ni mr, da se pohvalim , djeca mi jesu, ali je to sada nebitno. Medjutim samo retardirani ne shvataju ovaj nas tragicni trenutak kao poslednje momente nasega bivstvovanja na ovoj nasoj krvavoj zemljici, na nasoj RS. Ova dva gore pomenuta korisna dva idiota korisnih idiota su takodjer dobro svjesni toga, ali im je korisni idiotizam pretegnuo na unutrasnjoj njihovoj vagi.Nazalost njihove „bebcadi“ kako to kaze ex ljudina, ex.

 24. Kad su počeli da podižu budžetske plate morali su početi podizati kredite, sada kada treba da vrate kredite treba da se vrate i plate na prethodni nivo 2006, mi moramo živjeti u realnosti, a ne lebdjeti na kreditima MMF. A ovi budžetski potrošači što su navikli na enormne plate 2-3 puta veće u prosjeku nego u privredi moraju da se zamisle zašto im je to plata nerealno povećana 2006, dok se privreda uniptavala i rasprodavala a pare trpale u budzet i iz tih para isplaćivale plate. E sad kad se stiglo do kraja puta kad više nemamo privedu niti imamo šta prodavati osim što dajemo naše rudnike i rijeke stanim investotima pod koncesiju 40 godina, to je ono zadnje što je ostalo, o što su nam naši preci ostavili. To neme pravo niko da prdaje jer ga nije ni stekao. Logika je jasna, nemožeš prodavati nešto što nisi sam stekao. Ne možeš da trošiš nešto što nisi zaradio. Da su se novcem od privatizacije i kredita MMF i Svetske banke izgradile termoelektrne i hidroelektrene umesto što su enormo podizane plate na bužete, kada je budzet ekspolodirao, zbog toga što je valjalo iz njihovih penzionih doprinosa isplaćivati penzije radnika koji su istjerani na ulicu iz uništenih preduzeća, sada bi smo imali razvijenu elektroprivedu i sami bi bili vlastnici naših prirodnih resursa i imali bi struje za uzvoz i to po visokim evropskim cenama. Ovako kako je krenulo sa privatizacijom elekroprivede i liberalizacijom tržišta električne energije, mi ćemo umestio da za naće resurse izvozimo struju u Evropi i tim novcem razvijamo vlastitu privredu, struju kupovati na evropskoj berzo po trenutno 6 puta skupljoj ceni. Postavlja se pitanje kako će sa takvom cenom struje raditi i razvijati se naša privreda. Najveća je obmana i podvala narodu da će strani investitori doći, da razviju i izgrade našu privredu, da nas zaposle, kad mi stvorimo uslove i ambijent za to. To je neodgovorno prema narodu. Nigde u svetu otvoreno tržipte nije gradilo privredu i društvo, to mora država da radi. MI imamo državu koja rasprodaje, koja se zadužuje, koje zna samo da troši i na kraju puta su ostali prirodni resursi. Zaduženi smo bezvrednim i fiktivnim novcem za zapada, a moramo ga vratiti robama, a mi smo kredite potrošili na plate a ne provećanje proizvodnje. I sada ćemo kredite vraćati podizanjem novih kredita, i podizanjem poreza, akciza i drugih nameta građanima. I tako smo zbog nečijih budžetskih plata i infrastrukture upali u beskonačnu spirali zaduživanja bezvrednim novcem iz koje nema izlaza. Neki su hteli da žive iznad mogućnosti, hteli za dostupu robu sa Zapada, pa su počeli uzimati kredite iz njihovih banaka da bi sebi prouštili Zapadni standard. Htelo se trošiti što više nezarađenog novca i to sada dolazi na naplatu. Što prije ta iluzija bude raspršena, prije ćemo se okrenuti privredi i razvoju. Kod ljudi je smišljeno za Zapada podstaknut materijalizam i pohlepa za uvoznim robama sa zapada i tako se mi 6 godina uporno zadužujemo da bi kupovali njihovu robu. Njihova industrija strmoglavo se razvija, njihve banke bilježe nezapamćene uspehe, MMF i Svjetska banka zadovoljno trljaju rukama, zarobili su još jednu državu čiji im prirodni resursi trebaju. Toliko o jadu i nesreći naših kredita i naših budžetskih plata.

 25. Kad su počeli da podižu budžetske plate morali su početi podizati kredite, sada kada treba da vrate kredite treba da se vrate i plate na prethodni nivo 2006, mi moramo živjeti u realnosti, a ne lebdjeti na kreditima MMF. A ovi budžetski potrošači što su navikli na enormne plate 2-3 puta veće u prosjeku nego u privredi moraju da se zamisle zašto im je to plata nerealno povećana 2006, dok se privreda uniptavala i rasprodavala a pare trpale u budzet i iz tih para isplaćivale plate. E sad kad se stiglo do kraja puta kad više nemamo privedu niti imamo šta prodavati osim što dajemo naše rudnike i rijeke stanim investotima pod koncesiju 40 godina, to je ono zadnje što je ostalo, o što su nam naši preci ostavili. To neme pravo niko da prdaje jer ga nije ni stekao. Logika je jasna, nemožeš prodavati nešto što nisi sam stekao. Ne možeš da trošiš nešto što nisi zaradio. Da su se novcem od privatizacije i kredita MMF i Svetske banke izgradile termoelektrne i hidroelektrene umesto što su enormo podizane plate na bužete, kada je budzet ekspolodirao, zbog toga što je valjalo iz njihovih penzionih doprinosa isplaćivati penzije radnika koji su istjerani na ulicu iz uništenih preduzeća, sada bi smo imali razvijenu elektroprivedu i sami bi bili vlastnici naših prirodnih resursa i imali bi struje za uzvoz i to po visokim evropskim cenama. Ovako kako je krenulo sa privatizacijom elekroprivede i liberalizacijom tržišta električne energije, mi ćemo umestio da za naće resurse izvozimo struju u Evropi i tim novcem razvijamo vlastitu privredu, struju kupovati na evropskoj berzo po trenutno 6 puta skupljoj ceni. Postavlja se pitanje kako će sa takvom cenom struje raditi i razvijati se naša privreda. Najveća je obmana i podvala narodu da će strani investitori doći, da razviju i izgrade našu privredu, da nas zaposle, kad mi stvorimo uslove i ambijent za to. To je neodgovorno prema narodu. Nigde u svetu otvoreno tržipte nije gradilo privredu i društvo, to mora država da radi. MI imamo državu koja rasprodaje, koja se zadužuje, koje zna samo da troši i na kraju puta su ostali prirodni resursi. Zaduženi smo bezvrednim i fiktivnim novcem za zapada, a moramo ga vratiti robama, a mi smo kredite potrošili na plate a ne provećanje proizvodnje. I sada ćemo kredite vraćati podizanjem novih kredita, i podizanjem poreza, akciza i drugih nameta građanima. I tako smo zbog nečijih budžetskih plata i infrastrukture upali u beskonačnu spirali zaduživanja bezvrednim novcem iz koje nema izlaza. Neki su hteli da žive iznad mogućnosti, hteli za dostupu robu sa Zapada, pa su počeli uzimati kredite iz njihovih banaka da bi sebi prouštili Zapadni standard. Htelo se trošiti što više nezarađenog novca i to sada dolazi na naplatu. Što prije ta iluzija bude raspršena, prije ćemo se okrenuti privredi i razvoju. Kod ljudi je smišljeno za Zapada podstaknut materijalizam i pohlepa za uvoznim robama sa zapada i tako se mi 6 godina uporno zadužujemo da bi kupovali njihovu robu. Njihova industrija strmoglavo se razvija, njihve banke bilježe nezapamćene uspehe, MMF i Svjetska banka zadovoljno trljaju rukama, zarobili su još jednu državu čiji im prirodni resursi trebaju. Toliko o jadu i nesreći naših kredita i naših budžetskih plata.

 26. Tesla, 19.11.2012. 10:23:54

  Одличан коментар! Свака част!

  О томе нас неколико овдје пише годинама, али имамо несрећу да нас воде корумпирани људи и незналице, људи без било какве визије, који не живе на реалној основи, већ на посуђеном новцу.

  Милорад Додик је некад подигао кредит и ставио кућу под хипотеку. Није могао вратити кредити и банка је заплијенила кућу. Сада узима кредите, а као хипотеку залаже судбину српског народа западно од Дрине. И тај народ му аплаудира.

  Петар Ђокић је осуђен, јер је од Телекома РС украо импулсе у вриједности 141 508 КМ. Он је министар рада, на челу партије која се бори за правду, са све већим бројем сљедбеника.

  Шта очекивати о једне такве власти него пропаст? Али је проблем што ту пропаст многи ни не наслућују, хипнотисани тв апаратом. Још већи је проблем што они који наслућују ћуте, да би узели нереално високу плату, да живе од данас до сутра, укопавајући будућност властите дјеце.

 27. Kada bi Republika Srpska, kao što je to Austrija, Njemačka, Švajcarska, Švedska ili bilo koja zemlja Zapada, bila jedno veliko akcionarsko društvo, sve bi bilo drugačije. Vlada i partija na vlasti ne bi mogli da prave ovoliku štetu narodu, a da ne budu spriječeni i kažnjeni. Štiteći svoje kapital-interese, akcionari bi pritiskom na Sindikat, Komoru i slično sprečavali Vladi u donošenju štetnih odluka. U to bi bio uključen celokupan institucionalni stitem (pravosuđe, tužilašvo, skupština i slično.
  Štete koje je ulinila ova vlast su ogromne, nezamislive. Skoro da i nije ništa drugo radila nego činila štetu narodu – ogroman porast inostranog duga, platnog deficita, rast nezposlenosti, rast poreza, ovolika zatvaranja preduzeća, poras unutrašnjih dugova, porast inflacije i sl.

 28. Proglašava se bankrot uvode vanredne mere i vanredno stanje, maksimalno se reće javna potrošnja. Uhapsi se ko treba da se uhapsi, konfiskuje se imovina. Preispista se poreklo stečene imovine svih koji su se poslednjih 22 godine bavili politkom. Otvara se specijalno tužilaštvo za organizovani i privedni kriminal.

 29. Чујем синоћ се Мајсторовић на АТВ хвали како ће изградити ТЕ Углљевик 3 за 30 мјесеци и како паре нису проблем јер су већ обезбијеђене.
  Суштина преваре у уговору о инвестицији за изградњу ТЕ Угљевик 3 се састоји у томе што је основано заједничко предузеће Комсар енерджи Републике Српске.
  У том новоснованом предузећу власничка струкутура је следећа:
  10% РиТЕ Угљевик са уложених 100000 КМ оснивачког капитала и
  90% Комсар енерджи лимитед са Кипра Рашида Сардарева са уложених 900000 КМ.
  Комсар енержи лимиитед улаже 700милиона евра у изградњу теремоеллктране снаге 600 MW, a заузврат добија концесију на експлоатацју рудника 40 година са правом да направи још један блок од 600 MW ако се процијени након геолошких истраживања да има толико угља који би експлоатисали 40 година.
  Другим ријечима Република Српска и њен народ улажу оно последње што му је остало, тј рудник вриједан 50 МИЛИЈАРДИ ЕВРА, док инвеститор улаже 700 милиона у изградњу термоелектране, али само зато што је изградио себи термеолектрану од које народ Републике Српске нема ништа осим тих 10% ако и то буде било.
  Замислите улажемо рудник вриједан 50 милијарди евра а Комсар енерджи лимитед улаже 700 милиона.
  Дакле Република Српска улаже у Термоелекрану 70 пута више а добија 10 пута мање. То је толико страшан и штетан уговор да се од саме посмили на то човјеку леди крв у жилама. Какву су то људи који такву и толику штету могу учинити свом народу? Ево тог штетног уговора који предвиђа отимање рудника:
  http://www.capital.ba/wp-content/uploads/ 2012/11/Ugovor.7z
  Рудник се нигде не помиње у уговору, али се помиње расподела произведене струје у односу 10% Електропривреда Републике Српске 90% Комсар енерджи лимитед.
  У томе и јесте суштина преваре, да се оно што је усштина прикрива, да се рудник и концесиону губитак рудника не помиње, и да ће по овом уговору бити експолатисана 40 година не само са једним блоком од 600 MW него са два таква блока. Новооснована фирма Комсар енерџи Републике Српске би само плаћао ренту за експлоатацију рудника 5 милиона КМ општини.
  Реално би било као свугде на Западу где су природна јавна добра изван грађанско-правног промета Комсар енерџи Републике Српске купује од Републике Српске рудник по тржишној европској цијени, исто као што ће по тржишној европској Комсар енерџи РС продавати произведену електричну енергију, а та цијена је тренутно 30 евро центи.
  Комсар енерџи нема никаву обавезу снабдијевања електричном енергијом потрошача у РС и БиХ.
  По овом уговору питање приватизације се не односи на посотјећу термоелктрану него на рудник и рудно богатство. Врши се најокрутнија приватизација рудника Угљевик.
  У току је судски процес између електропривреде Словеније и електропривреде Републике Српске због тога што је електропривреда Словеније у изградњу првог и другог блока термоелектране у Угљевику уложила трећину капитала потребног за њену изградњу. Први блок је изграђен и пуштен у рад 1985 године. Други блок је одмах почет са изградњома заустављен је одмах након изградње конструкције
  и заустављен почетком деведесетих. Комплетна опрема и пројекат је напабавњен из Русије. Сва опрема је допремљеан и стоји лагерована у Угљевику, више од двадесет година стоји пропада и развлачи се немилице.
  РиТЕ Угљевик је имала обавезу испоруке електричне енегрије словенециам 25 година а испоричивана је 1985-1992. Природно словеначка елкетропривреда тражи поврат уложеог капитала.

 30. Sakic Radojka, 13.11.2012. 15:22:19
  Pozdrav gospodji,
  vec sam“ pokupio“, nekoliko uradaka sa vaseg sajta na hard drive jer mislim da su mnoge stvari kvalitetno obradjene od strane ,nazalost danas rijetkih ljudi koji se bore za istinu.
  Posebno me interesuju istrazivanja u vezi sa istorijom Srba i sa istorijom Balkana uopste.
  Medjutim,stvari stoje tako da danasnja omladina uglavnom posprdno reaguje na cinjenicu da Srbi postoje ovdje nekoliko milenija(primjera radi).
  Ja sam ovdje na ovom portalu vise puta pisao na tu temu,medjutim uglavnom sve prodje na prolaznu raspru i cini se da nikog nista ne interesuje osim nekog kratkotrajnog polurjesenja ili drugim rijecima vidi se prava slika danasnje omladine i uopste karakteristike naseg naroda uopste.
  Dzaba su eseji i istrazivanja u koja su ulozili zivotni vijek velikani poput Pesica,Zivanovica ili Milojevica u 19-om vijeku.
  Sto se tice Deretica,za njega nijesam u potpunosti siguran jer je(mozda u zanosu)znao ponekad i pretjerati.

  Elem,poanta je ta da smo mi veoma povodljiv narod.Da se danas pojavi opet neki Broz,mnogi bi ga objerucke prihvatili jer ocito,stanje servilnosti je uhvatilo duboke korijene i masa(rulja) ce potrcati za malo “dzabne“ kuhinje,besplatnog ovog ili onog itd.
  O buducnosti ,kao i obicno…niko nece obracati paznju.Daj mi sad,pa sjutra kako bude.

  U cijeloj prici,nazalost vidi se ta svevladajuca patetika,navijacki mentalitet prema nekim sitnim politicarcicima koji jedan za drugim polako rastacu ono sto je preostalo a sta je uveliko vec opljackano u poslednjih….ko zna koliko vijekova…
  Lako je i pljackati neznalice doduse.
  Niko ne zeli da shvati da je stanje opsadno i da je u pitanju okupacija.
  Puka smjena jednog covjeka ili jedne partije sustinski ne znaci mnogo.
  Nama su potrebne korjenite promjene.A za korjenite promjene je potrebno znanje.
  Danasnji svijet “nema vremena“ ni za znanje a ni za pomenute promjene,medjutim spreman je za “instant“revolucije,poput one u Srbiji prije desetak godina.

  Niko nece da shvati da je Srpskoj u prvom redu potrebna nezavisnost i potpuni suverenitet.Tek tada bi bili stvoreni preduslovi za istinski boljitak.
  Smatram da je svijest u Hrvatskoj,kao i u ostatku BiH jos katastrofalnija jer je prozeta dodatnom mrznjom prema slobodarstvu a jos uvijek su pod veoma jakom medijskom propagandom i na kraju …mnogo im je “obecano“,tj.njihovi politicari im pricaju nesto drugacije bajke kako ce oni biti eto nesto posebno kad se izvrsi poptuna okupacija.
  Sto se tice ovih nasih “lidera“,oni se ionako nista ne pitaju.
  NJihov jedini problem je u stvari ljenost za sporinu zadataka koje im je zadao “Veliki brat“

 31. U poslednjoj recenici sam htio reci;

  Njihov jedini problem je u stvari ljenost i kritika za sporinu izvrsenja zadataka koje im je zadao “Veliki brat“ …da nebi bilo zluradih komentara(kao sto obicno to preovladava kod vecine komentatora kojima je bitnija forma od sustine)

  Uglavnom da rezimiram.Smatram da je Republika Srpska bez obzira na sve ovo jedan fenomen i jedina mozda svijetla tacka na cijelom Balkanu.
  Ne govorim ovo zbog ovih koji njome vladaju(sacuvaj boze)…naravno tu ukljucujem i trulez od opozicije.
  Cijela “upravljacka elita“je u stvari rezultat svega onoga sto se moze naci u clancima kod gospodje Radojke,sve one drustvene trulezi koje su se nakupile u poslednjih 20 godina.

  Govorim o Srpskoj kao o jos uvijek jedinom simbolu otpora globalistickim trendovima.Koliko cemo izdrzati,tesko je reci.Pri kraju smo snaga a nazalost.mladi kao sto rekoh,razumiju formu ali sustinu…to je vec malo teze.
  Postoje jos uvijek mnogi koji bi mogli razmisljati svojom glavom a ne ni “vladajucom“ili opozicionom ili nekom “Jevropskom“,samo sto nema jos uvijek ni neke nove snage,nove ideje ni novih inicijativa.
  Pravo je cudo s obzirom ko nas je sve vodio da nijesmo vec dosad zavrsili potpuno skuhani u bjelosvjetskom loncu punom “Jevropske“corbe…

  Mnogobrojne “stranke“se ne bave nicim drugim osim oponasanja vec vidjenog a mora se priznati i da smo jos uvijek pod lupom i cizmom.
  Nadam se da ce neko od ovih mladih ljudi nesto nauciti iz svega i krenuti samostalno u potpuno novom pravcu.
  Jos uvijek ima nade,samo je potrebna volja.

 32. МЕЊАМ мишљење и ставове из темеља, и прелазим на страну ових у мањини!

  Откад’ синоћ чух свог председника(Ћургуза), да ће и нама припасти једна „борачка електрана“, од које ћемо лепо и удобно живети, а Митровић трља руке да биолошки нестане још која хиљада, болесних и офуцаних инавлида рата, остарелих родитеља погинулих,да одавде нагули још које дијете погинулог и тако растерети…ма да не набрајам даље!

  Само још мало стрпљења БРАЋО!

 33. @ Tesla, 11.01.2013. 19:21:24

  Milojević Aleksa nam je tvrdio da izgradnje elektrane neće ni biti. Ti tvrdiš da će nove elektrane biti ali da smo Rašidu praktično džabe dali naš ugalj. Odnosno Rašid je dobio naš ugalj za nekih 5 miliona maraka godišnje i ništa više od toga… Malo mi je to klimavo jer kako si ti to postavio – to je najobičnija pljačka. Tako očigledno i bezočno ne pljačka više niko. To ti je recimo kao kad bi došao neki Italijan i dovezao svoja 2 traktora i crijevo za navodnjavanje a mi mu dali čitavo Lijevče polje u vlasništvo. Ne ide to baš tako…

  Imam pitanje – Gdje to tako piše? Kolika je renta koju opština Ugljevik dobija danas?

 34. Pročitah ja ugovor i tamo NEMA ništa ni slično teslinim sumnjama. Rašid je dobio koncesiju samo za istraživanje našeg rudnog bogastva. Koncesiju za kopanje rude i eksploataciju niti je dobio niti JU je tražio. Takav zahtjev se tek može očekivati. Ugovor je star godinu i po dana i ako je u međuvremenu odobrena koncesija za eksploataciju uglja – trebamo se tek upoznati sa sadržajem tog ugovora.

 35. Екс,човече,како би неки страначки потрчко могао да има уговор такве важности?

  Батали то.Примитивно пропагандно деловање.Од позивања на „буне“ до прозивања за криминал и слично.Знам како делују,присуствовао сам чину договарања.

 36. Ко је рекао да ећ ТЕ бити изграђена. Само је за отварање новог рудог копа потребно 2,5-3 године. Како ећ онда ТЕ бити изграђена за 30 месеци? Шта ећ бити са тужбом словеначке електропривреде. Шта ећ бити са подигнутим кредитом за прављењем постројење за одсумпоравање, ко ће га враћати.
  Ви препоручујете овом ннароду да продају кућу и оду да буду подстанари. Или да најбољу и највећу њиву која доноси невјероватне приносе, само зато што није хтео да купи машине за обраду, да неком човјеку који има машине, да обрађује а он ће код њега црнчити у надници за комад хлеба и то само кад га овај позове(не прода него му да њиву). Е то ви нудите овом народу. Зашто влада није понудила варијанту инвестирања да се инвеститору уложени капитал врати испоруком електричне енергије.
  Зашто се странцу даје 90% електричне енергије за уложених 700 милиона евра а нама 10% за уложени рудник од 50 милијарди. Улажемо 70 пута више а добијамо 10%.
  Улажемо 70 пута више а добијамо 9 пута мање и ви то називате инвестицијом.
  Али то не чуди кад сте ви срушили привреду и тако отјерали у смрт преко 100000 људи.
  Сви ви који сте склопили овако штетне уговоре и који отимате природне ресурсе овом народу ће кривично одговарати за овако тешко кривично дјело.

 37. Omastiće štrik. Svaka zvijer kad-tad upadne u gvožđa. Nečija majka već crnu vunu prede. Bigera ćemo poštedjeti jer on je samo probač lijekova i hrane.I, emotivno sam vezan za njega zbog mame. Ne mari što je UUUUUUU porijekla, nikada ne zaboravljam strastvenu pušačicu.Neka se vrati u Plehan.

 38. prijedor, 12.01.2013. 13:36:59
  Vidimo da je Biger jednna obična špijunčina kojeg firči šalje
  bio u Ugljeviku da špijunira šta se dogovoara kako treba da se zaštite resursi. Priznao je to sada da je bio tokom septembra u Ugljeviku.

 39. ex-1978, 15.10.2012. 13:50:31 [54318]
  rakovic, 15.10.2012. 11:32:06

  Struja je roba, ne vidim ništa loše u tome da se proizvodi i prodaje.

  —————

  Struja je naše narodno blago, a ne roba! Roba je šećer, kafa, duvan…. Struja je naše blago koje smo odbranili i ko si ti pa da se tako ponašaš? malo pratim ove tvoje komentare i slika na profilu uopšte ne odgovara tvojim komentarima. Sa druge strane mogao bi da napišeš da si aparatčik! PRedstavnik državnih miševa na ovom frontalu koji kupi mrvice sa stolova vlastodržaca….Više bi ti pristajao Kerber:D

 40. herc64, 12.01.2013. 15:31:17
  Super je link…
  Dobri su tekstovi i ukazuju na prave stvari.
  Imam samo jednu malu primjedbicu a to je i autor (Pavkov) na neki nacin naznacio.Ovaj njegov tekst se uglavnom odnosi na uzi krug ,tj.Srbiju.
  Teze malo je to primijeniti na cijeli Srpski korpus.
  Problem uopste kod Srba i jeste cinjenica da nema sloge u ovom narodu kao sto to mozemo primijetiti kod Hrvata ili Muslimana,
  Mi se uglavnom bavimo problemima u “svom selu“,dok za to vrijeme selo po selo tone pod led.
  Ta kletva nas upravo od Kosova prati.

 41. Mr Biggy, 12.01.2013. 10:36:44
  „Знам како делују,присуствовао сам чину договарања.“
  Bigeru, kako ti prođe u Ugljeviku 28 septembra, kad ste bili na onom narodnom skupu, ti i društvo iz Komsara.
  Sećaš se kako su vas narod i radnici linčovali, kako ste pobegli glavom bez obzira, sam da ne popijete batine.
  Jer ste vi ustali da objašnjavate narodu o dobrobiti koja ih je snašla sa ovom stranom investicijom.

 42. Glas Naroda, 13.01.2013. 17:48:00

  Можеш ли нам мало опширније описати ту акцију гдје је радила усрана мотка по глави снсд-овца!?:D

 43. 😀

  Па то су добре вијести, значи има још здраве свјести код овог слуђеног народа и вријеме је да ради усрана мотка, јер се режим однародио и постао послужавник туђинских интереса!

 44. Ekipu je predvodio jedan bivši ministar,
  Posao oko opravdavanje ove štetne strane investicije je podržao Građevinski Institut Banjaluka a posao oko studije je vodio Đorđe Lajšić Mikerevićev ministar za privredu, sadašnji konsultant Međunarodne organizacije za industrijski razvoj UNIDO iz Beča i konsultant Svjetske banke.
  Nakon tog linča (u kojem su najviše učestvovali sami radnici rudniak i termoeltkrane, jer su svesni da su oni prvu na udaru da ostanu bez posla i plata)je zavladao totalni strah i medijski mrak nigde se ne pominju ove štetne investicije koje predvišaju da se naši prirdoni resursi daju strancima. Režim sve čini da narod ne dođe do informacija o davanju rudnika stanom investitoru, zato se toliko krije ugovor. Samo se boje naroda da se narod ne podigde. Zato su zadužeen strnke da narod bude ucenjen radnim mjestom, da bide stanački poijelene, dok narod ide za takvim opozicionradima kao šsto su Bosič i Ivanić, režim nemora da brine, sve prirodne resurse će bezbijedno dati. A nadod će zaluđivati onim pričam od preksinoć i stabilnosti i ugoroženosti RS. RS najstabilnije propada.

 45. Браво, за народ и за тебе Glas Naroda, 18.01.2013. 13:13:37 што си то све упратио, мене интересује како нико нема да се забави мало и око ових ствари, ето режим пиша по бањалучанима а они му се диве!
  Начух нешто да је достављач тог мазута, нека снсд-овска лопина са оф-шор компанијом регистрованом у Аустрији, тако се новац директно извлачи из Бања Луке у приватне џепове преко оф-шор комапнија!?

  http://www.atvbl.com/atv-video-banjalucka-toplana-placa-najskuplji-mazut/

  Сјетих се да су овдје исто снсд јуришници фалили тај систем гријања у БЛ нарочито онај несретник ех!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *