Угинула трећина корала на Великом коралном гребену

Најмање 35 одсто корала у сјеверном и централном дијелу аустралијског Великог коралног гребена је изблиједило и угинуло, саопштили су данас научници.

понедељак, мај 30, 2016 / 09:27

Најмање 35 одсто корала у сјеверном и централном дијелу аустралијског Великог коралног гребена је изблиједило и угинуло, саопштили су данас научници.

Ово је велики ударац за локацију која је на листи свјетског насљеђа, која Аустралији од туриста сваке године донесе зараду од 3,6 милијарди долара.

Аустралијски научници наводе да ће проценат угинулих корала вјероватно порасти међу преосталих 65 одсто.

Овај извјештај указује на суморну дугорочну судбину Великог коралног гребена усљед климатских промјена. Научници УНЕСКО-а могли би да ставе ову локацију на листу угрожених мјеста од великог значаја.

Научници су у марту упозорили да је само седам одсто корала избјегло оштећења и да највише страхују за корале у сјеверном дијелу гребена.

Додатним посматрањима из ваздуха утврђено је да је штета на појединачна 84 гребена много већа него што се претпостављало.

"Ове године се догодило трећи пут у посљедњих 18 година да је Велики корални гребен претрпио масовно избјељивање усљед глобалног отопљавања, а садашње стање је много екстремније од свих досадашњих", рекао је професор Тери Хјуз, који изучава корале на Универзитету "Џејмс Кук".

Стање би било још горе да циклон "Винстон" у јануару није донио освјежење у област централног и јужног дијела гребена, кажу научници.

Избјељивање се дешава када је вода сувише топла, због чега корали одбацују живе алге, калцификују се и постају бијели. Умјерено оштећени корали могу да се опораве уколико температура опадне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *