УЕФА ствара Лигу нација

Европска фудбалска унија (УЕФА) планира да покрене турнир Лига нација на основу којег би репрезентације могле да изборе пласман на Свјетско и Европско првенство. Европске земље биле би подијељене у четири дивизије, највјероватније према пласману на ранг листи ФИФА, што значи да би Србија тренутно била у Другој дивизији. Ново такмичење играло би се сваке […]

среда, март 26, 2014 / 15:54

Европска фудбалска унија (УЕФА) планира да покрене турнир Лига нација на основу којег би репрезентације могле да изборе пласман на Свјетско и Европско првенство.

Европске земље биле би подијељене у четири дивизије, највјероватније према пласману на ранг листи ФИФА, што значи да би Србија тренутно била у Другој дивизији.

Ново такмичење играло би се сваке друге непарне године у терминима заказаним за пријетаљске мечеве, а завршило би се Фајнал-фором на неутралном терену.

Ово такмичење не би утицало на досадашњи формат квалификација за ЕП и СП, али би према приједлогу учесници завршног турнира ишли директно на велика такмичења, а био би укинут бараж.

Лига би могла би да почне после Свјетског првенства 2018. године, тачан формат надметања још није познат, а "зелено свјетло" могло би да добије на предстојећем Конгресу УЕФА у Казахстану.

За реализацију овог плана потребно је да га подрже 54 чланице УЕФА на Годишњем конгресу.

Прецизан формат такмичења тек би требало да буде утврђен, али је извесно да ће Лига бити двогодишње такмичење које ће се одвијати паралелно са квалификацијама за свјетска и европска првенства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *