Удружење новинара РС тражи увођење реда на интернету

Удружење новинара Републике Српске позвало је данас све релевантне институције власти да спријече увреде и пријетње које, посебно, новинарима и медијима упућују углавном људи под лажним идентитетима посредством отворених форума на порталима, друштвених мрежа и бројних садржаја на интернет мрежи. Удружење сматра да је с циљем успостављања принципа демократског и толерантнијег друштва неопходно увести ред […]

четвртак, јун 28, 2012 / 16:30

Удружење новинара Републике Српске позвало је данас све релевантне институције власти да спријече увреде и пријетње које, посебно, новинарима и медијима упућују углавном људи под лажним идентитетима посредством отворених форума на порталима, друштвених мрежа и бројних садржаја на интернет мрежи.

Удружење сматра да је с циљем успостављања принципа демократског и толерантнијег друштва неопходно увести ред и одговорност у сФери портала и друштвених мрежа на којима су све присутније пријетње, увреде, те говор мржње и нетолеранције.

У саопштењу Удружење новинара РС наводи да је потребно јавну дискусију о друштвеним појавама и проблемима како у јавним медијима тако и на порталима водити на цивилизован начин те да је неопходно законски санкционисати увреде на националној, расној или било којој другој основи као и пријетње које свакодневно добијају на интензитету на друштвеним мрежама.

"Удружење новинара РС због тога позива и све релевантне институције власти да спријече увреде и пријетње које, посебно, новинарима и медијима упућују углавном људи под лажним идентитетима посредством отворених Форума на порталима, друштвених мрежа и бројних садржаја на интернет мрежи", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да Закон о заштити од клевете јасно деФинише правна средства свих оних који сматрају да су на било који начин оштећени писањем медија, као што Кривични закон јасно деФинише пријетње као тешко кривично дијело угрожавања безбједности.

Удружење новинара РС подсјећа и да је рад новинара јаван и траспарентан и да подлијеже критици јавности и законским регулама.

"Исто тако желимо да подсјетимо да се полицијске и службе безбједности у РС и БиХ до сада нису бавиле починиоцима тешких кривичних дијела угрожавања безбједности јавних личности, али и новинара и медија на интернету", наводи се у саопштењу које је потписао предсједник Удружења новинара РС Драган Јеринић.

Уредници, новинари, лектори и сви запослени у техничком прелому "Гласа Српске" јуче су министру унутрашњих послова РС Станиславу Чађи, директору Полиције РС Гојку Васићу и Окружном тужилаштву Бањалука поднијели кривичну пријаву против НН лица због угрожавања живота новинара и права на рад.

Уређивачки колегијум и новинари "Гласа Српске“ навели су у саопштењу да су пријаву надлежним упутили након учесталих и све бруталнијих пријетњи упућених новинарима `Гласа Српске` на фејсбук групи „Спасимо Пицин парк“0 КОМЕНТАРА

 1. Шта је јеринићу, да удружење режимских новинара поткупљених медија не би да забрани и интернет комуникацију и друштвене мреже, јер су неки изгубили сан пошто им је можда прорадила савест због континуиране обмане грађана да им је добро и лепо и да сви они који се усуде да се на нешто јавно пожале одмах добијају етикету издајника и непријатеља властодржаца?

  Наравно, не сме се никоме претити, поготово не новинарима! Али где су међу вама, држачима диктафона и дактилографима, новинари?

 2. Шта је „међеди“? Хоћете заштиту као и они. А ви сте као, безгрешне папе? Мало морген!

  Најбоља заштита вам је да стручно, морално и поштено обављате свој посао, као у свему.
  Свака шуша себи прибави етикету новинара и мисли да може да олајава све и свакога, и без консеквенци. Јер забога он је новинар, њему је све дозвољено…

  Већина вас су обични фићфирићи, полтрончићи и улизице, нажалост, веома мало је правих новинара, они обично и немају проблема.

 3. protiv sam prijetnji i uvreda.

  ali bojim se da ce toga biti sve vise. narodu je prekipilo, a ogroman dio odgovornosti snose urednici, koji su u direktnoj sprezi sa vrhovima rezima.

  interesantno je kako se Nezavisne i Glas pokusavaju profilirati kao objektivni mediji.

 4. Ja sam protiv prijetnji novinarima, i ne samo njima nego bilo kome, ali Ovo ne smije proći nikako!!!

  Nika, prenesi šetačima prijedlog da se napravi peticija PROTIV prijedloga Jerinića. Sloboda Interneta mora biti garantovana! Nije Internet privatna prćija da „Jerinići“ (ovo je ideja Rajka Vasića i Željka Kopanje) odlučuju šta se smije pisati po portalima, a šta NE.

  Džeri, uvijek sam mislio da si ti „kul lik“, a ti ispade na kraju običan potrčko, doradnik vladajućeg režima. Šta ti se dogodilo čovječe? 🙁

 5. strava, pa neka vam prijete kad ste posao novinara sveli na najniži mogući nivo,novinar može da bude ko god hoće,svaka šuša koja hoda ulicom može da bude novinar i da pravi kobiva neke priče..strašno…ko vas ne bi vrijeđao.

 6. Видим и Маунага је постао дио корумпираног система. Штета, мислио сам да је он један од посљедњих мохиканаца новинарства. У данашњем Гласу, уопште није се осврнуо на резолуцију УН о слободи изражавања на интернету:

  http://i46.tinypic.com/15hlhr6.png

  Туга, јад и чемер! 🙁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *