Удружења жена жртава рата РС у посјети Хагу

Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске требало би данас у Хашком трибуналу да присуствују суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу и тиме пруже подршку свим Србима који су се, како кажу, често неосновано, нашли пред овим судом. Предсједник Удружења Божица Живковић-Рајилић рекла је да је циљ посјете 25 чланица […]

уторак, јул 7, 2015 / 08:23

Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске требало би данас у Хашком трибуналу да присуствују суђењу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу и тиме пруже подршку свим Србима који су се, како кажу, често неосновано, нашли пред овим судом.

Предсједник Удружења Божица Живковић-Рајилић рекла је да је циљ посјете 25 чланица овог удружења Хагу изражавање протеста због селективног приступа правди у Хашком трибуналу и апеловање да међународна јавност прихвати истину о страдању свих народа у рату у БиХ.

"Удружење жена жртава рата Репоублике Српске јавно поставља питање Хашком трибуналу – шта се дешавало са Српкињама у рату у БиХ и зашто то нико, никад и нигдје у Европи није помињао", нагласила је Рајилићева.

Она је рекла да већина међународних извјештаја из времена рата и данас, 20 година послије, помиње Србе као "кривце за рат", а Српкиње само као мајке, сестре и супруге тих "монструма" "с намјером да се колективно окриви један народ – српски, а Република Српска изгуби смисао за постојање".

Рајилићева је подсјетила да је у БиХ неколико хиљада жена српске националности током рата у муслиманским и хрватским затворима било изложено стравичном мучењу, силовањима, те невиђеним врстама психо-физичке тортуре.

Према њеним ријечима, Удружење скреће пажњу домаћој и међународној јавности да ништа не вриједе њихове конвенције, правила, потписивање протокола и резолуција, као ни покушаји да покажу своју наводну опредијељеност за мир, суживот, правду и толеранцију, за истину, ако жртве нису добиле сатисфакцију и обештећење.

"Ми смо жртве, а нашу несрећу нико не признаје. Нашу муку осим пред домаћим, износили смо и пред међународним званичницима. Разговарали смо са предсједником Хашког трибунала Теодором Мероном и у више наврата са главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом и њима је познато да починици стравичних злочина над нама нису оптужени у Хагу ни пред домаћим судовима", истакла је предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Рајилићева је нагласила да су Српкиње које су преживјеле страшна мучења за вријеме рата осјетиле и злу намјеру међународних хуманитараца који су субјективно и селективно приказивали страдање цивила, жена и дјеце у рату у БиХ, као што су глумица Анџелина Џоли, високи чиновници британске Амбасаде Џо Ломас и Џон О`Шонеси, те Балканска истраживачка мрежа /Бирн/ у филму "Нечујни крик".

"Сви они су знали за истину са српске стране, али никад ништа нису учинили да се и овим жртвама помогне и живот олакша. Да ли је правда доступна свима или само некима? Имамо ли ми право на правду, признање и обештећење? Или немамо", упитала је Рајилићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *