Ублажени Мерчеп осуђен на пет и по година, кривљи су “Мерчеповци“

Ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп осуђен је данас пред загребачким судом на пет и по година затвора за ратни злочин над српским цивилима 1991. године. Предсједник судског вијећа Здравко Мајеровић рекао је да је Мерчеп крив јер припаднике јединице над којом је имао овлаштења није спријечио да чине злочине. Мерчеп је прво […]

четвртак, мај 12, 2016 / 19:16

Ратни помоћник министра унутрашњих послова Хрватске Томислав Мерчеп осуђен је данас пред загребачким судом на пет и по година затвора за ратни злочин над српским цивилима 1991. године.

Предсједник судског вијећа Здравко Мајеровић рекао је да је Мерчеп крив јер припаднике јединице над којом је имао овлаштења није спријечио да чине злочине.

Мерчеп је прво био оптужен да је наредио злочине, али је прошле године оптужница ублажена, па је осуђен само да своје подређене није спријечио у злочинима.

У ублаженој оптужници тужилаштво је остало при тврдњи да је Мерчеп знао за незаконита поступања јединице познате као “мерчеповци” која је током рата била смјештена у Пакрачкој Пољани и на Загребачком велесајму.

“Мерчеповци” су на кутинском, пакрачком и загребачком подручју незаконито ухапсили 52 лица, од којих су 43 убили, три се воде као нестала, а шест их је преживјело мучења и злостављања.

У образложењу пресуде судско вијеће детаљно је навело појединости о присилном одвођењу и мучењу бројних цивила, али и описало ситуације у којима су жртвама прије тога одузимане вриједности, попут аутомобила или новца.

Тужилаштво је тражило осуђујућу пресуду, док је одбрана тврдила да ништа није доказано, преносе хрватски медији.

У завршној ријечи државно тужилаштво је за Мерчепа затражило “примјерену казну”, позивајући суд да сагледа тежину и посљедице недјела за која га терете, док је одбрана тврдила да га треба ослободити.

Тужилац Силвио Сушец рекао је да је у доказном поступку недвосмислено утврђено да је Мерчеп у својем поступању остварио сва обиљежја кривичног дјела против цивилног становништва, што су, осим увида у документацију, потврдили и бројни свједоци, међу којима и преживјеле жртве злочина.

Мерчеп је од почетка поступка тврдио да није крив, а порицао је и да је командовао јединицом која се називала његовим именом.

Суђење Мерчепу пред загребачким Жупанијским судом трајало је четири године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *