У три изборна циклуса странке потрошиле 33,4 милиона КМ

Политичке партије су за предизборне кампање од 2006. до 2012. године, односно по два пута за опште и локалне изборе, потрошиле око 33,4 милиона марака, а само за овогодишње локалне изборе искеширале су скоро седам милиона КМ. Највише новца у протеклим кампањама, према подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, потрошиле су највеће странке у БиХ […]

уторак, децембар 25, 2012 / 09:14

Политичке партије су за предизборне кампање од 2006. до 2012. године, односно по два пута за опште и локалне изборе, потрошиле око 33,4 милиона марака, а само за овогодишње локалне изборе искеширале су скоро седам милиона КМ.

Највише новца у протеклим кампањама, према подацима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, потрошиле су највеће странке у БиХ – СНСД, СДС, СДП БиХ, СДА, СББ БиХ, ХДЗ БиХ и ПДП, чије су изборне кампање коштале од 430.000 до више од 1,3 милиона марака.

У протеклих шест година најскупљи су били општи избори 2010. године.

Изборна кампања за опште изборе 2006. године коштала је странке 8,23 милиона КМ, за локалне изборе 2008. године 8,15 милиона, а за финансирање кампање током општих избора двије године касније потрошено је нешто више од десет милиона марака – навели су у ЦИК-у.

Увидом у податке о оствареним трошковима изборне кампање, ЦИК је утврдила да су СНСД, СДС и један независни кандидат прекорачили лимит прописан Изборним законом БиХ за кампању током локалних избора ове јесени. СНСД је лимит прекорачио за 109.537, СДС за 15.444, а независни кандидат Марјановић Матија потрошио је 1.653 марака више од дозвољеног.

Према подацима ЦИК-а, странке су за штампање плаката дале 1,4 милиона КМ, за плакатирање 1,14 милиона марака, док је за штампање предизборних огласа и објаве у јавним гласилима потрошено више од 1,58 милиона.

За организовање и одржавање предизборних скупова потрошено је 819.159 марака, за штампање, умножавање и слање предизборног материјала бирачима 596.048 КМ, док су остали трошкови пропаганде износили 1,44 милиона КМ – наводи се у овој информацији.
Представник Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) БиХ Адис Араповић рекао је “Гласу Српске” да су ревизије које су рађене протеклих година и санкције које је изрекла ЦИК показале да су странке суверени владари. Додао је да је ЦИК евидентирала само дио новца којим су политичке партије располагале.

Познато је да буџети партија имају и другу страну, односно да постоје и такозвани “црни фондови” кроз које пролази огроман новац – рекао је Араповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *