У штрајку и радници бање Дворови

Оно што су у петак најавили, то су данас радници “Бање Дворови” у Бијељини и остварили – потпуно су обуставили рад. Разлози због којих 51 радник штрајкује је седам неисплаћених плата, неуплаћени доприноси, путни трошкови. . . У изјави БН телевизији су рекли да неће одустати од штрајка док се њихови захтјеви не испуне.

понедељак, септембар 11, 2017 / 14:01

Послодавац није нашао за сходно да у току законске процедуре у оквиру које је најављен штрајк покрене дијалог о минимуму процеса рада са нама, кажу радници Бање Дворови који су ступили у штрајк. Наилазили смо само на понижавајући однос, каже Зоран Остојић, предсједник Синдиката “Бање Дворови“.

„Сем пријетњи и увреда послодаваца ништа друго нисмо добили ни очекивали. Сваки улазак у канцеларију да покушамо разговарати трајао је 30 секунди, одмах би услиједиле пријетње и увреде. Ми, као културни људи нисмо хтјели да се упуштамо у такав дијалог.“

Руководство се данас није оглашавало, кажу да су све што су имали већ рекли у петак.

“Остали смо сами. Борили смо се, одрадили смо и сезону. Директор каже да је успјешна као никада до сада. Ја не знам шта би било да није била тако успјешна, да је била просјечна или лоша. Желим само да подсјетим директора да смо 2014-те имали 20.000 купача и имали смо поплаву. Ми радници смо све то издржали, Бању реновирали, својим радом и средствима, и 2010-те и 2014-те,” подсјећа предсједник Синдиката Бање.

Сњежана Продановић је рецепционар у хотелу. Каже да је запослена као радник са вишом стручном спремом.

“Моја плата је 500 КМ. Замислите моје колеге физиотерапеуте, спремачице, куварице, колика је њихова плата. Они са својом платом, када је имају, не могу да задовоље основне људске потребе, а како је тек сада када плате нема пар мјесеци.”

“Три плате се дугују радницима из ове, и четири из прошле године, каже Ђорђе Богдановић, главни физиотерапеут.

“Још уз то имамо дуговања И из ранијих година. Имамо раднике којима се дугује и по 20 плата. Те плате више нико не помиње. Дакле, није истина да смо ми нерадници, јер ми смо улагали и стално улажемо у Бању. Ако кажемо да је неко уложио овдје 20 личних доходака нико за њега не може рећи да је нерадник.”

Сара Поповић је физиотерапеут у Бањи Дворови у име свих запослених каже да радници желе да раде.

“Желимо да радимо, нисмо нерадници. Желимо да опстанемо и тражимо помоћ. Насупрот томе врше се опструкције да не би радили. Ми имамо посла и радимо, али нам не дају радити.”

Пацијенти који користе услуге Бање Дворови се солидаришу са радницима у штрајку.

“Све је овдје добро, и установа и услуга, али нема даљег лијечења сада. Радници овдје вриједно раде и добро нас служе. Ја молим надлежне да помогну да и они крену даље. Ја сада морам узети такси да се вратим назад,” каже Анђа Ћускић, која је на терапију дошла из семберског села Црњелово.

Сретен Василић је ратни војни инвалид користи услуге Бање и мишљења је да би ипак требало јутрос да овдје буде неко дежурни да се људима пружи услуга за које је Бање и плаћена.”

Радници Бање су исказали разумијевање и према пацијентима који користе услуге које се овдје нуде, али кажу да су морали на овај начин стати на последњу линију одбране и заштите Бањае, али и личног достојанства.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *