У Стамболу на Босфору, ништа ново: Сузавац на демонстранте

Турска полиција употребила је данас сузавац, како би растјерала демонстранте који су се, упркос забрани, окупили у центру Истанбула, у намјери да обиљеже прву годишњицу масовних антивладиних протеста на тргу Таксим. Неколико стотина људи изашло је на улице које воде до трга Таксим, узвикујући слогане за оставку владе, када је полиција на њих пустила сузавац […]

недеља, јун 1, 2014 / 01:12

Турска полиција употребила је данас сузавац, како би растјерала демонстранте који су се, упркос забрани, окупили у центру Истанбула, у намјери да обиљеже прву годишњицу масовних антивладиних протеста на тргу Таксим.

Неколико стотина људи изашло је на улице које воде до трга Таксим, узвикујући слогане за оставку владе, када је полиција на њих пустила сузавац и убрзо их растјерала, пренио је Ројтерс.

Раније данас, неколико хиљада људи почело је да пристиже на демонстрације у централном дијелу Истанбула да би обиљежили прву годишњицу протеста који су прерасли у побуну против владе премијера Ердогана.

Ердоганова влада размјестила је на хиљаде полицајаца да би спровела забрану окупљања на Тргу Таксим, епицентру прошлогодишњих демонстрација, јавио је извјештач агенције АФП.

Ердоган је јуче позвао младе Турке да се не одазову на годишњицу демонстрација које су прошле године почели као протест против градње кућа у парку Гези.

На демонстрацијама против владе Ердогана прошле године је погинуло осам људи а неколико хиљада је повријеђено. Протести су прерасли у највећи изазов Ердогану откако је његова партија дошла на власт 2002. године.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *