У Средоземном мору 10 руских ратних бродова

Русија ће у Средоземном мору имати флоту од око 10 ратних бродова, рекао је високо позиционирани извор у руској војсци. "Командни штаб који ће бити задужен за распоређивање сталне поморске јединице биће формиран при Црноморској флоти", рекао је немименовани извор агенцији РИА Новости. Он је додао да ће та борбена јединица имати око 10 бродова. […]

петак, март 1, 2013 / 12:56

Русија ће у Средоземном мору имати флоту од око 10 ратних бродова, рекао је високо позиционирани извор у руској војсци.

"Командни штаб који ће бити задужен за распоређивање сталне поморске јединице биће формиран при Црноморској флоти", рекао је немименовани извор агенцији РИА Новости.

Он је додао да ће та борбена јединица имати око 10 бродова.

Извор у генералштабу руске војске потврдио је јуче да се већ извјесно вријеме планира распоређивање руских ратних бродова у Средоземном мору.

"То ће можда бити јединица састављена од ратних бродова из три руске флоте, слична оној која посљедњих шест мјесеци изводи операције у источном дијелу Средоземља, недалеко од обале Сирије", наводи извор.

Јединица ће дјеловати на бази ротације и користиће луке на Кипру, у Црној Гори, Грчкој и Сирији, рекао је званичник.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је раније да је Русији потребна група ратних бродова која ће бити стално распоређена у Средоземном мору како би штитила интересе Москве у том региону.

СССР је имао Пету средоземну јединицу распоређену у Средоземном мору од 1967. до 1992.

Ова јединица је формирана као пандан америчкој Шестој флоти у вријеме хладног рата, а у њеном саставу било је између 30 и 50 ратних и помоћних бродова.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *