У Србији пад незапослености од 3,5 одсто

Ове године забиљежен је позитиван тренд на тржишту рада у Србији и дошло је до значајног смањења стопе незапослености, која у трећем кварталу износи 13,5 одсто, рекао је данас директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић.

петак, децембар 9, 2016 / 13:08

Ове године забиљежен је позитиван тренд на тржишту рада у Србији и дошло је до значајног смањења стопе незапослености, која у трећем кварталу износи 13,5 одсто, рекао је данас директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић.

"Таква стопа незапослености је забележена пре светске економске кризе", рекао је Мартиновић на Међународној конференцији о породичном предузетништву у Србији, Црној Гори и БиХ, која се одржава на Златибору.

Он је додао да је број лица на евиденцији НСЗ мањи за око 3,5 одсто у односу на исти период прошле године.

"Ми смо у овој години само за програм самозапошљавања утросили око 650 милиона динара и то је оно што је омогућило да око 3.600 незапослених лица промени свој статус", истакао је директор НСЗ.

Говорећи о одрживости фирми које су регистроване уз помоћ средстава Националне службе за запошљавање, Мартиновић је рекао да оне имају обавезу да 12 месеци буду пријављене и да обављају делатност, а да подаци показују да око 70 одсто њих "преживи" и после тог периода.

Каже да је то задовољавајући проценат будући да не могу сви да опстану на тржишту, оцењујући да је сазрело време да се предузетништво у Србији развија и добија подстицаје од државе и локалних самоуправа.

Подсетивши да су средства за самозапошљавање ове године износила 180.000 динара за сва лица, односно 200.000 динара за особе са инвалидитетом, Мартиновић је најавио нове пакете програма за идућу годину.

Бесповратна средства ће, каже, бити увећана за технолошке вишкове који ће моћи да рачунају на 200.000 динара, а они који докажу да су део отпремнине потрошили за јачање капацитета предузећа, моћи ће да рачунају на додатна средства.

Особе са инвалидитетом ће уместо 200.000 динара добијати по 220.000 динара, додао је директор НСЗ.

"У овој години предузетништва Влада Србије је низом акција, кампања и адекватних подстицајних средстава успела, чини ми се да више него икада анимира велики број предузетника да започну приватну иницијативу", рекао је Мартиновић.

Такође, приметио је да постоји потреба да се растерете послодавци од намета изразивши уверење да би то допринело смањењу броја предузећа у сивој зони.

"Мора се појачати инспекцијска контрола, а доћи ће време да се снизе та оптерећења за послодавце", закључио је Мартиновић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *