У сијенци свега: 400 мртвих у Нигерији и Камеруну

У све већем броју напада исламистичке групе Боко Харам од априла је животе изгубило више од 400 стотина људи на територији Нигерије и Камеруна.

уторак, септембар 5, 2017 / 16:47

То је двоструко више него током неколико петходних мјесеци, саопштио је Амнести интернешнал, а преноси АФП.

У саопштењу организације за људска права каже се да је Боко Харам многе жене и дјевојчице приморао да постану бомбе-самоубице у терористичким нападима у којима је погинуло неколико стотина цивила.

“Овај талас ширења шокантног насиља којим Боко Харам присиљава недужне становнике да се опасају бомбама и побију што више људи, указује на то да је потребно хитно заштитити милионе цивила у овим земљама. Прије свега владе Нигерије и Камеруна морају да предузму брзе акције и заштите становнике од овог терора”, нагласио је Алуне Тине, директор Амнести интернешнала за Сјеверну и Централну Африку.

Боко Харам, исламистичка органзација, од 2009. године води побуну желећи да оснује тврдокорну муслиманску државу на територији Нигерије и Камеруна. Више од 20.000 људи је погинуло током тих сукоба, а 2,6 милиона је расељено и остало без домова.

Један од најстрашнијијх терористичких напада био је 12. јула у граду Ваза, када је у препуном видео-гејм центру погинуло 16, а рањено намање 34 цивила, у ексползији бомбе коју је носила дјевојчица под пријетњом Боко Харама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *