У САД 46 милиона људи је сиротиња

Око 46 милиона Американаца, што је око 15 одсто укупног броја становништва, живи у сиромаштву – показују истраживања. Социолози и хуманитарне организације наводе да свака трећа породица у Вашингтону живи у сиромаштву, иако је то један од најбогатијих градова у САД. Према тим подацима, Вашингтон броји 600 хиљада становника, а 200 хиљада људи живи у […]

уторак, мај 6, 2014 / 07:56

Око 46 милиона Американаца, што је око 15 одсто укупног броја становништва, живи у сиромаштву – показују истраживања.

Социолози и хуманитарне организације наводе да свака трећа породица у Вашингтону живи у сиромаштву, иако је то један од најбогатијих градова у САД.

Према тим подацима, Вашингтон броји 600 хиљада становника, а 200 хиљада људи живи у оскудици.

Републикански конгресмен Пол Рајан, који предсједава моћним буџетским одбором Заступничког дома САД, упозорава да влада губи рат против сиромаштва.

„У овом тренутку федерална влада троши готово 800 милијарди долара годишње на 92 различита програма за борбу против сиромаштва. И поред тога, званична стопа сиромаштва је највиша у цијелој генерацији“, упозорава он.

Стручњаци тврде да приватна индустрија заувијек може да измијени животе људи дајући им послове.

Хуманитарац Роберт Вудсон тврди да је влада САД створила цијелу индустрију оних који служе сиромашнима.

Он упозорава да чак 70 одсто новца којег САД годинама троше на сиромашне – иде онима који помажу сиромашнима,а не непосредно угроженима.

Демократа у Конгресу окривљује републиканце због одобравања буџета којим би се смањили трошкови за домаће програме који иду у корист сиромашних, као што је „Медикеид“ – наводи Глас Америке.

Демократе одговарају да није питање да ли су владини програми били ефикасни, већ колико би ситуација била гора да нису примјењени такви прогресивни програми.

Хуманитарне организације и банке широм САД, у међувремену, настављају да помажу сиромашне Американце. 0 КОМЕНТАРА

  1. U Srpskoj, obrnuto proporcionalno.
    Kod nas 15% ne živi u siromaštvu, ostatak u dubokom siromaštvu. Bez ikakve nade da siromašnima bude bolje, jer boljitka nema ni na vidiku.
    Bajina politika, bajin izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *