У Русији преко друштвених мрежа подстичу дјецу на самоубиство

Разне секте, путем друштвених мрежа у Русији, наводе малољетнике на самоубиства – само од новембра 2015. до априла 2016. године 130 малишана извршило је самоубиство, а већина је била учлањена у секташке групе.

понедељак, мај 23, 2016 / 20:29

Разне секте, путем друштвених мрежа у Русији, наводе малољетнике на самоубиства – само од новембра 2015. до априла 2016. године 130 малишана извршило је самоубиство, а већина је била учлањена у секташке групе.

Руски медији објављују шокантне резултате истраживања група на друштвеним мрежама које подстичу код дјеце жељу за самоубиством.

"Новаја газета" објављује сазнања о такозваним "групама смрти" на друштвеној мрежи "ВКонтакт", иначе најпопуларнијој у Русији.

Те "заједнице" су, како се тврди, наводиле малољетнике на самоубиства.

Аутор истраживања Галина Мурсалијева наводи да су то велике секте иза којих стоје одрасли људи. Они су основали властити "клуб самоубица" и већ су најавили нове суициде.

На друштвеној мрежи "ВКонтакт" има најмање хиљаду и пет стотина група које, на неки начин, позивају дјецу да изврше самоубиство.

Њихови називи су на први поглед безазлени: "Тихи дом", "Море Китова" или загонетни назив "Ф57"… У ствари, то су садржаји препуни сликовитих цитата о бесмислености живота и пјесама на исту тему.

Они који изразе највећи интерес за такве објаве увлаче се у "озбиљније" групе са шок-садржајем, то јест са фотографијама исјечених руку, као и са видео-снимцима инсценираних и стварних самоубистава дјеце.

Њихов циљ је, како тамо пише, "достизање `стања Рине`". Под тим именом је на интернету позната 16-годишња дјевојчица из једног сибирског града, која је у новембру 2015. године легла на пругу под воз.

Фотографије њеног искасапљеног тијела доспјеле су на интернет, а Рина је постала симбол "група смрти" као "први сљедбеник секте".

"Стање Рине" тинејџери су достизали путем такозваних "авантура", то јест интерактивних задатака, као у видео-игрицама.

Администратори су, наиме, давали дјеци лични број и инструкцију о томе кога дана и на који начин треба дићи руку на себе. Затим су укључивали "тајмер".

Све док не наступи "дан де" тинејџери треба да раде "домаће задатке" – да гребу руке до крви или да траже рјешење "загонетки" састављених од бесмислених бројки и симбола у виду некакве шифре са "оног свијета".

"Новаја газета" припремила је материјал на основу разговора са Ирином, мајком 12-годишње дјевојчице Ели, која је у децембру прошле године скочила са 14. спрата.

Ели је била учлањена у "групе смрти". Послије њеног самоубиства, Ирина је покренула властиту истрагу.

Најактивнији популаризатор суицида јесте извјесни корисник "Филип Лис", а помажу му "Мирон Сет", "Ева Рејх" и корисник "Море Китова" /оснивач истоимене групе/.

"Новаја газета" није прецизирала ко се конкретно крије иза тих надимака.

Неки дуги медији у Русији пишу да иза свега стоји "шачица двадесетогодишњака" који су се "заиграли", стварајући "ужасавајућу мистификацију".

Поједини портали пронашли су оснивача групе "Море Китова" /Китови се насукају на обалу и тако изврше самоубиство/ и успоставило са њим контакт.

Он тврди да је "Филип Лис", шеф групе "Ф57", само хтио да стекне што више чланова како би могао заинтересовати оне који су вољни да се рекламирају на његовом порталу.

"Лис" је, наводно, "напипао" тему која је сада у тренду међу тинејџерима и створио мит о "језивој секти", а затим га рекламирао на рачун Рине.

Продавани су клонови њене странице, шерови, видео-снимци и фотографије са њеног гроба, копије њених писаних разговора на нету…

У руском парламенту је већ изнесен приједлог да се уведу закони који би у том погледу увели одређена ограничења. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *