У Румунији почели парламентарни избори

У Румунији су почели парламентарни избори, на којима ће више од 18 милиона Румуна с правом гласа бирати 452 посланика, међутим око 250 биралишта у неким дијеловима земље нису отворена због снега. Да би прешле цензус и ушле у парламент странке морају освојити најмање пет одсто гласова. Изборе ће надгледати ОЕБС. Резултати анкета показују да […]

недеља, децембар 9, 2012 / 09:41

У Румунији су почели парламентарни избори, на којима ће више од 18 милиона Румуна с правом гласа бирати 452 посланика, међутим око 250 биралишта у неким дијеловима земље нису отворена због снега.

Да би прешле цензус и ушле у парламент странке морају освојити најмање пет одсто гласова. Изборе ће надгледати ОЕБС.

Резултати анкета показују да би странка УСЛ премијера Виктора Понте могла освојити 57 одсто гласова, а алијанса предсједника Трајана Басескуа око 20 одсто. Популистичка партија медијског тајкуна Дана Дијаконескуа била би на трећем мјесту са освојених око 15 одсто гласова, преноси АП.

Басеску мора именовати премијера и већ је наговијестио да можда неће именовати Понту чак и ако његова коалиција освоји већину. Њих двојица су у жестоком личном сукобу од када је Понта у јулу покушао, али није успио, да Басескуу буде изгласано неповјерење.

Ако Басеску одбије да именује Понту, то би могло довести до политичке блокаде. Басеску би могао именовати неког другог, али његов избор мора одобрити парламент. Ако његов кандидат не прође у двије рунде гласања, парламент би могао бити распуштен.

Многим Румунима је, како наводи агенција, доста борбе између Басескуа и Понте, нарочито због тога што је Румунија и даље једна од најсиромашнијих и најкорумпиранијих чланица ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *