У Републици Српској 2.080 радника дневно на боловању

Због болести на посао у Републици Српској у просјеку сваког дана није долазило 2.080 радника, подаци су Фонда здравственог осигурања РС.

уторак, мај 24, 2016 / 13:57

Због болести на посао у Републици Српској у просјеку сваког дана није долазило 2.080 радника, подаци су Фонда здравственог осигурања РС.

То значи да је прошле године у РС на боловању мјесечно било око 10.400 радника, што је 1.300 радника више у односу на годину раније.

Послодавци се жале да радници све чешће одсутвују с посла дуже од 30 дана, а држава све више касни са надокнадом трошкова боловања.

Они тврде да им држава само за прошлу годину за рефундацију боловања дугује 40 милиона КМ што је за 20 одсто више у односу на 2014. годину.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да се боловања све више злопутребљавају и неоправдано одобравају.

– Радник добије од неуропсихијатра налаз да има психичких проблема и не долази пола године на посао. Како послодавац да докаже да он није луд – каже Шкребић.

Додаје да ФЗО не би тако лако одобравао боловања да их они плаћају.

– Проблем је што се боловања рефундирају у нето износу уместо у бруто износу, као што је то случај у свим другим земљама. Осим тога, рефундације касне, што се негативно одражава на пословање и ликвидност фирми – истиче Шребић.

Законска рјешења

Послодавци предлажу да се не рефундира боловање онима који не плаћају порезе и доприносе.

– Приоритет треба да буду здраве фирме које редовно измирују обавезе како не би и њих увукли у ланац неликвидности – наглашава Шкребић.

Директор фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да му држава за рефундацију боловања дугује 170.000 КМ.

– Морамо редовно да плаћамо обавезе држави, а они нама када плате. У нашој фирми је у просјеку дневно девет одсто радника од њих 850 одсутно са посла због болести, што негативно утиче на организовање производње – каже Пазуревић.

У ФЗО кажу да новца недостаје, док је приоритет да се плати здравствена заштита пацијената, односно здравствене услуге и лекови и слично.

Додали су да ФЗО планира да узме кредит од око 43 милиона из којег ће се између осталог, измирити и обавезе према послодавцима за боловања.

– Такође, део обавеза би требало и да се компензује мултилатералном компензацијом – казали су у Фонду.

Из Фонда су додали да очекују да послодавци редовније измирују своје обавезе према њима, те додали да су најчешћи разлози боловања дужих од 30 дана прошле године биле болести мишићно коштаног система и везивног ткива, затим боловања у вези са трудноћом, рађањем и бабинама, након којих слиједе боловања због повреда тумора, болести система крвотока, те душевни поремећаји. 0 КОМЕНТАРА

  1. Nacija bolesna (uglavnom u glavu) i seljačka (zbog seljačina, a ne seljaka), najvrijedniji i najsposobniji su odavno pobjegli na mrski zapad („otiš’o je svak’ ko valja“), ono što je ostalo je većinom lijeno, invalidno i staro, i tako…

    Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *