У понедјељак почиње исплата осигураних депозита Банке Српске

Исплата 55,5 милиона КМ осигураних депозита ликвидиране Банке Српске почеће у понедјељак, 23. маја, потврдио је за пословни портал Капитал директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић.

уторак, мај 17, 2016 / 14:23

Исплата 55,5 милиона КМ осигураних депозита ликвидиране Банке Српске почеће у понедјељак, 23. маја, потврдио је за пословни портал Капитал директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић.

Исплата депозита за око 14.100 депонената вршиће се у свим филијалама Уникредит банке Бања Лука.

Невјестић је истакао да обавјештења о почетку исплате већ данас шаљу власницима депозита.

„Све је спремно. Поште Српске ће у току ове седмице доставити позиве власницима новца и крећемо са исплатом. Јутрос је потписан налог за пренос новца и очекујем да ће исплата свих осигураних депозита бити завршена до краја маја“, истакао је Невјестић.

Казао је да је законски рок за исплату депозита 60 дана од дана одузимања дозволе, али да власници новца имају рок пет година да дођу по свој новац.

„Власници новца немају никаквог разлога за забринутост и стварање гужви на шалтерима. Исплата новца ће сигурно ићи још ефикасније него што је то било када је Бобар банка ликвидирана. Сви депоненти ће добити свој новац заједно са каматом до дана одузимања дозволе“, нагласио је Невјестић.

Исплата депонената по абецедном реду

У Уникредит банци Бања Лука су потврдили да су спремни за 23. мај како би сви депонентни „Банке Српске“ који остварују право на исплату осигураних депозита до 50.000 КМ у што краћем периоду успјели да остваре своје право на исплату.

„Процес исплате одвијаће се према абецедном реду у филијали Уникредит банке Бања Лука одређеној према мјесту пребивалишта клијената. У свакој од филијала посебно ће бити означен пријемни инфо шалтер, те означено шалтерско мјесто намијењено депонентима Банке Српске“, казали су у Уникредит банци.

Додали су да ће се исплата по избору депонента вршити у готовини, преносом новца на рачун банке исплатиоца или неке друге банке. Исплата правним лицима вршиће се преносом средстава на трансакциони рачун који правно лице означи у захтјеву.

Осим осигураних, у Банци Српске је заробљено и између 95 и 100 милиона КМ депозита који нису осигурани и чија је исплата спорна с обзиром да ће се они исплаћивати у складу са расположивим новцем од наплате кредита и продаје имовине банке.

Од тога је Министарству финансија Републике Српске и јавним предузећима блокирано више од 57 милиона КМ

Агенција за банкарство РС одузела је Банци Српске дозволу за рад 11. маја и за ликвидационог управника именовала Петра Мићић, који је био привремени управник банке.

У Агенцији су истакли да је рјешење о одузимању дозволе за рад донесено на приједлог привременог управника, те на основу показатеља који указују да је капитал банке негативан и да акционари банке нису, и поред више пута продужаваних рокова, обезбиједили повећање капитала банке до прописаног законског минимума.

 



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *