У Њемачкој се дијеле таблете јода због белгијске нуклеарке

Власти њемачког града Ахена почеле су да грађанима издају бесплатне таблете јода јер стару белгијску нуклеарну електрану виде као опасност.

недеља, септембар 3, 2017 / 09:07

Око пола милиона становника Ахена и околине може се регистровати на сајту града и добити купоне које у апотекама могу замијенити за пилуле, пренио је Би-Би-Си.

Јод може смањити ризик од рака штитне жлезде након изложености радијацији. Потез Ахена је неуобичајен јер није изазван неком хитном ситуацијом. Јод се природно скупља у штитној жлијезди, а пилуле га засићују и тако спречавају улаз радиоактивног јода.

Таблете калијум-јодида се чувају на једном мјесту у Њемачкој и узимају се само у случају ванредне цивилне заштите. Власти Ахена су тврдиле да због близине нуклеарке не би било довољно времена да се сви снабдију у случају несреће.

Нијемци су и раније протестовали због белгијске нуклеарне електране Тианж, око 70 километара од Ахена. Њени реактори, као и они у другој белгијској нуклеарки близу Антверпена, више пута су били гашени због безбједносних провјера. Белгија има седам реактора.

Гашења је било и због цурења воде и откривања микропукотина у неким јединицама реактора. Белгијска нуклеарна агенција је навела да је мала шанса да радијација исцури. Њемачка жели да угаси све своје нуклеарне реакторе до 2022, док је Белгија као крајњи рок поставила 2025.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *