У Крушеву отворена спомен кућа Тоше Проеског

Стиховима пјесме Крушево, које је рецитовао глумац Раде Шербеџија и уз музику македонског гитаристе Влатка Стефановског, данас је у Крушеву отворена спомен кућа посвећена македонској и балканској музичкој звијезди, трагично преминулом Тоше Проеском. Кућа у форми крста налази у његовом родном Крушеву, а у њој је хронолошки приказан кратак живот Проеског, од дјетињства и тинејџерских […]

уторак, април 26, 2011 / 12:30

Стиховима пјесме Крушево, које је рецитовао глумац Раде Шербеџија и уз музику македонског гитаристе Влатка Стефановског, данас је у Крушеву отворена спомен кућа посвећена македонској и балканској музичкој звијезди, трагично преминулом Тоше Проеском.

Кућа у форми крста налази у његовом родном Крушеву, а у њој је хронолошки приказан кратак живот Проеског, од дјетињства и тинејџерских година до периода када је достигао врх каријере. Изложено је више фотографија и 350 аутентичних експоната власништво породице Проески.

У центру куће налази се молитвеник са свим вјерским предметима које је Тоше посједовао и неколико његових написаних размишљања и животне филозофије. Ту су и музички студио у коме је Тоше компоновао и дневна соба, пренијета из његове куће у Скопљу.

Најрепрезентативнији дио куће су двије воштане фигуре у природној величини.

Отварању је присуствовало више стотине грађана и гостију из иностранства.

Од овога дана Крушево, његов родни град, град његовог духовног мира и стваралачког неспокоја биће мала звијезда која ће скупљати енергију која ће пулсирати у духу сећања на Тошета, рекао је Андреј Николовски, директор Међународне фондације Тоше Проески.

Спомен кућа, која се простире на 870 квадратних метара и финансирана је од македонске владе, од сутра ће бити отворена за јавност.

Проески је рођен 25. јануара 1981. године, а погинуо је 16. октобра 2007. у саобраћајној несрећи на ауто путу Загреб – Липовац, близи Нове Градишке у Хрватској. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *