У Кнесету приказан филм Симе Брдара

Документарни филм Симе Брдара „А Бог је ћутао“ о холокаусту и геноциду у усташком логору Јасеновац приказан је у сали Негев израелског Парламента – Кнесета, у оквиру отварања изложбе Удружења усељеника из бивше Југославије о праведницима међу народима. Помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић рекао је Срни да је изложба одржана јуче […]

уторак, мај 13, 2014 / 14:58

Документарни филм Симе Брдара „А Бог је ћутао“ о холокаусту и геноциду у усташком логору Јасеновац приказан је у сали Негев израелског Парламента – Кнесета, у оквиру отварања изложбе Удружења усељеника из бивше Југославије о праведницима међу народима.

Помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић рекао је Срни да је изложба одржана јуче под покровитељством израелског Министарства иностраних послова и Кнесета.

Одржан је и скуп у част припадника других народа који су, излажући се животним опасностима, спашавали Јевреје у прогонима који су били почетна фаза холокауста.

Трочлану делегацију посланика Кнесета предводио је Роберт Илатов из партије "Израел наш дом", на чијем је челу министар иностраних послова Авигдор Либерман. Илатов је и предсједник Комисије Кнесета за пријатељство са Србијом.

Отварању изложбе присуствовали су и генерални директор Кнесета Ронен Плот и амбасадори свих земаља са подручја бивше Југославије, међу којима је амбасадор БиХ Бранко Кесић.

Вијести из прошлости: Додик јасеновачку грађу послао у Хрватску, преко Америке

"Посебно је било упечатљиво излагање Јосефа Жамбокија, израелског пословног човјека који је у дјетињству преживио холокауст у Београду, а који је логистички и финансијски помогао ову манифестацију", рекао је Николић.

У отварању изложбе учествовали су и Милан и Ненад Фогел, аутори изложбеног простора, у присуству Израелаца поријеклом са простора бивше Југославије, међу којим су били и они који су преживјели холокауст.

Документарни филм Симе Брдара, редитеља и сценаристе из Козарске Дубице, из 2007. године, приказан је у оквиру теме о холокаусту на простору бивше Југославије.

"Цадик-Брацо Данон, који је преживио страхоте логора смрти, потресно и упечатљиво свједочио је о најтежим моментима страдалништва у Доњој Градини и Јасеновцу", истакао је Николић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *