У Јужној Африци молитве за здравље Нелсона Манделе

Цркве широм Јужне Африке одржаће молитве за обољелог бившег предсједника Нелсона Манделу који се налази у болници четири дана због упале плућа. Јужноафричко предсједништво саопштило је јуче да 94. годишњи Мандела дише без тешкоћа, пошто му је вишак течности извучен из плућа да му олакша дисање. Није речено колико ће остати болници, преноси Би-би-си. Мандела […]

недеља, март 31, 2013 / 13:08

Цркве широм Јужне Африке одржаће молитве за обољелог бившег предсједника Нелсона Манделу који се налази у болници четири дана због упале плућа.

Јужноафричко предсједништво саопштило је јуче да 94. годишњи Мандела дише без тешкоћа, пошто му је вишак течности извучен из плућа да му олакша дисање. Није речено колико ће остати болници, преноси Би-би-си.

Мандела је примљен у болницу у среду увече а јужноафрички предсједник Џејкоб Зума упутио је тада поруку народу да „не смију да паниче”.

Нелсон Мандела је први демократски изабрани предсједник Јужне Африке и први црнац који је обављао ову функцију (1994-1999), а многи га сматрају оцем нације због тога што је предводио борбу против апартхејда.

Добитник је Нобелове награде за мир 1993. године, награде Сахаров 1988. године и многих других награда.

Мандела је прво оболио од туберкулозе 1980-их када је био у затвору на Острву Робен. Плућа су му оштећена док је радио у затворском каменолому. Манделино здравље се погоршало у последње вријеме и ово му је четврти боравак у болници у две године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *