У Јапану подигнут степен опасности на пети ниво

Јапанска агенција за нуклеарну безбједност подигла је данас са четвртог на пети степен опасност од инцидента у нуклеарној централи Фукушима, рекао је један званичник те агенције.  Скала има укупно седам ступњева; четврти степен дефинише да инцидент има локалне посљедице, а а подизање на пети степен значи да би евентуална нуклеарна катастрофа у Фукушими имала далекосежније […]

петак, март 18, 2011 / 17:03

Јапанска агенција за нуклеарну безбједност подигла је данас са четвртог на пети степен опасност од инцидента у нуклеарној централи Фукушима, рекао је један званичник те агенције.

 Скала има укупно седам ступњева; четврти степен дефинише да инцидент има локалне посљедице, а а подизање на пети степен значи да би евентуална нуклеарна катастрофа у Фукушими имала далекосежније посљедице.

Званичник Агенције није, међутим, желио да да прецизнија објашњења о подизању степена опасности за још један ниво.

Из другог блока нуклеарне централе Фукушима 1 у Јапану од јутрос избија дим, док екипе за ванредне ситуације настоје да у хаварисано постројење доведу струју како би се реактивирао систем за хлађење нуклеарног горива, јављају свјетски медији.

Јапан је данас званично затражио америчку помоћ за рјешавање кризе са нуклеарном централом Фукушима 1.

Хлађење реатора

Из другог блока нуклеарне централе Фукушима 1 у Јапану од јутрос избија дим док екипе за ванредне ситуације настоје да у хаварисано постројење доведу струју како би се реактивирао систем за хлађење нуклеарног горива, јављају светски медији.

Није јасно шта је узрок дима, саопштила је агенција УН за атомску енергију (ИАЕА).

Портпарол јапанске владе Јукио Едано рекао је, међутим, да се ради пари која потиче од велике количине воде која се баца из хеликоптера на оштећене и прегрејане реакторе.

Јапанска јавна телевизија НХК јавља да ће на Фукушиму 1 бити бачено 50 тона воде, и то превасходно на трећи блок електране.

Вјерује се да је у реактору трећег блока ниво воде за хлађење шипки нуклеарног горива опасно низак и да постоји опасност од њиховог топљења а самим тим до великог ослобађања радиоактивних материја.

Број жртава све већи

У разорном земљотресу који је погодио сјевероисток Јапана погинуло је 6.539 људи, саопштила је данас јапанска полиција.

Земљотрес магнитуде 9 степени Рихтерове скале догодио се прије седам дана у 14.46 по локалном времену (06.46 по средњеевропском). У исто вријеме данас је широм земље одржан минут ћутања за жртве потреса и потоњег цунамија чији су таласи били високи 10 метара.

Како је саопштила полиција, као нестало води се 10.354 људи.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *