У Италији продубљавање рецесије

Италијанска економија смањена је за 0,9 одсто у четвртом кварталу 2012. године, чиме су потврђене претпоставке да се продубљава рецесија у трећој по величини чланици еврозоне, саопштила је данас италијанска канцеларија за статистику. Према подацима Истата, у поређењу са четвртим кварталом 2011. године, бруто домаћи производ Италије умањен је за 2,8 одсто. У претходно објављеним […]

понедељак, март 11, 2013 / 15:18

Италијанска економија смањена је за 0,9 одсто у четвртом кварталу 2012. године, чиме су потврђене претпоставке да се продубљава рецесија у трећој по величини чланици еврозоне, саопштила је данас италијанска канцеларија за статистику.

Према подацима Истата, у поређењу са четвртим кварталом 2011. године, бруто домаћи производ Италије умањен је за 2,8 одсто. У претходно објављеним предвиђањима наведено је да смањење економије износи 2,7 одсто.

Италијанска економија умањена је у односу на први квартал прошле године за 0,9 одсто, 0,7 одсто у односу на други и 0,2 одсто у односу на трећи.

Пад економије у четвртом кварталу је шести мјесец у којем је забиљежено смањење, и то је најдужа рецесија у Италији у протекле двије деценије.

Стручњаци истичу да опоравак италијанске економије можда неће почети до другог квартала 2013. године, иако поједини упозоравају да би се то могло десити и касније пошто на протеклим општим изборима није било јасног побједника.

Бонитетна агенција "Фич" смањила је 8. марта кредитни рејтинг Италије са "А минус" на троструко "Б плус", уз упозорење за нова умањења због несигурности изазване недостатком јасног побједника на протеклим изборима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *