У Источно Ново Сарајево: Споменик и Принципов парк

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић свечано су данас открили споменик Гаврилу Принципу у новоизграђеном Градском парку у Спасовданској улици, у оквиру Видовданских свечаности и обиљежавања 100 од почетка Првог свјетског рата. "Пуцањ Гаврила Принципа био је пуцањ за слободу. Његов пуцањ […]

петак, јун 27, 2014 / 13:10

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић свечано су данас открили споменик Гаврилу Принципу у новоизграђеном Градском парку у Спасовданској улици, у оквиру Видовданских свечаности и обиљежавања 100 од почетка Првог свјетског рата.

"Пуцањ Гаврила Принципа био је пуцањ за слободу. Његов пуцањ био је увод у оно што су неки Европљани припремали годинама, а Срби су из тог рата изашли као побједници", рекао је Радмановић, обраћајући се великом броју грађана и представницима власти на свечаном отварању Градског парка.

Он је додао да Видовдан није само вјерски празник, већ и дан присјећања на жртвовања и битке за слободу.

"Данас имамо Гаврила у Источном Сарајеву, револуционара, човјека који је за нас један вијек надања. Сјећамо се младобосанаца и Гаврила Принципа са поносом", рекао је Радмановић, упозоривши при том на покушај прекрајања историјских чињеница.

Он је подсјетио да су поданици Адолфа Хитлера скинули спомен-плочу Гаврилу Принципу у Сарајеву 1941. године и однијели му је, да би након посљедњег рата она поново нила скинута.

"Данас обиљежавају 100 година од почетка Сарајевског атентата без нас. Кога се они сјећају?", запитао је Радмановић.

Српски члан Предсједништва БиХ је подсјетио да је Принцип, рођен крајем 19. вијека, добио име као и анђео – Гаврило. "Надам се да ће га и будуће генерације доживљавати као анђела", поручио је Радмановић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да је Гаврило Принцип херој српског народа, те да споменик у Источном Сарајеву има симболику, јер је спој херојске прошлости српског народа и будућности, коју ће градити наредне генерације.

Он је навео да је Градски парк одраз и потреба становништва свих генерација Источног Сарајева којима је на овај начин пружен "кутак за одмор". "Ово ће бити један од најљепших паркова са најљепшим спомеником у Источном Сарајеву, али и у Републици Српској", истакао је Ћосић.

Он је навео да је у изградњу Градског парка, који ће бити мултифункционалан, уложено 350.000 КМ.

Аутор споменика Принципу, чија је висина два метра и који је изливен у бронзи, је академски вајар и професор Академије ликовних умјетности из Београда Зоран Кузмановић.

Отварање Градског парка и споменика Гаврилу Принципу пратиле су бројне новинарске екипе из региона и свијета.0 КОМЕНТАРА

 1. I da se zakonom zabrani da džukele, dezerteri i ratni profiteri, polažu cvijeće i odaju počast Srpskim junacima!
  Od boja na kosovu, pa do poslednjih poplava u RS i Srbiji!

 2. Dobro da je Gavrilo, simbol naše vječite borbe protiv okupatora dobio svoje spomen obilježje.
  Vječna mu slava.

  Ali, izrugivanje je veliko ljudima na ovom prostoru ko mu je otkrio spomenik i park,
  otkrili su mu još veći i drskiji okupatori naroda, otkrili su mu tirani protiv kojih bi on da je živ,ubijedjen sam , bio u prvim redovima.

  Na prosjačke grane su tirani doveli ljude ,
  od domaćina napraviše beskućnike,
  od sitih napraviše gladne,
  od slobodnih napraviše robove,
  od nade beznadje,
  od imanja neimanje ,
  od punoga prazno,
  od svega ništa.

  Sram i stid da ih bude današnjeg Vidovdana.

 3. Otkrili mu spomenik laktaška dezerterčina i ratna profiterčina, koj je rat samo gledao na TV iz stana u beogradu, i zvjezda potkrovlja i suterena u ratu nebojša radmanović…

 4. Кад сам видио наслов рекох себи, идем написати нешто лијепо, али кад погледах даље испод наслова…НЕШТО МИ НЕДА јбга!

 5. Велику победу у Првом светском рату Србија је несразмерно скупо платила: током рата изгубила је, процењује се, између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације !!!!!!
  .Јел „слобода“ која је услиједила била вриједна тога???? Како сад и гдје живе потомци оних који су се борили за уједињење Јужних Словена,мој Гаврило само 27 година касније су они који су се твојим пуцњем ослободили тираније дочекали Нијемце са цвијећем,само 78 година касније су уклонили твоје стопе испред Вијећнице и увели те у ред терориста,мој Гаврило игро си за рају а занемарио тактику….ко вазда

 6. Ау, каква бламажа, свој кукавичлук, безобразлук и тоталитаризам иза чега стоји економски слом, сакрити иза овог несретног Гаврила? Па од када то политичари пређоше у историчаре, па умјесто инвестиција и привредног опоравка, држе предавања о историјском догађају прије сто година?
  Зашто Додик не подиже РАОП, да ту ради једно пет хиљада људи и на капији те фирме да стоји великим словима исписан Гаврило Принцип? А не овакве јефтине параде са споменицима, мртвим капиталом?

 7. Zašto Elektroprivrda parama od prodate struje nije izgradile hidrolektrane na Drini, LImu, Trebišnjic, Vrbasi Bosni, i nazvala ih imenom Gavrilo Pincip, Nikola Tesla…
  Al neće znaju oni kome su obećali naše prirodne resurse, znaju kome su obaćeli našu mukotrpno krvlju i znojem i odricanjem naroda izgrađenu elekroprivredu.
  Privatizacije elektroprede je u toku,prihvaćena dikrektiva iz Sporazoma o stabilizaciji i pridruživanju predviđa lčiberalizacije tržišta električne energije sva struje se uvezuje u jedinstven elektrolnergtski sistem i izvozni na evrpsku berzu gde ćemo je mi kupovati po evrospkim cenama pet puta skupljim.

 8. Zahvaljujući vladi i predsjedniku RS-a, u hercegovinu dolazi stručnjak, ekspert Vučetić dr. Dragan, koji će zaposliti hiljade hercegovaca u novoformiranoj kompaniji „Gavrilo Princip“
  Preduzeće će se baviti proizvodnjom autmobila koji su konstuisani tako da mogu bez problema slijetati na mars!

  Njemačke kompanije AUDI, BMW i Mercedes, već su zabrinuti najavom ovoga poteza Dragana Vučetića, te se boje da će zbog toga na hiljade radnika u NJemačkoj ostati bez posla…

 9. Da, to je taj!
  Takođe u jezeru pored trna proizvodi prvi nosač aviona u Republici Srpskoj „USS MIlorad Dodik HG423P8-IGOKEA“…
  Amerikanci i NATO su veoma zabrinuti tim saznanjem, kao i sve agresivnijom retorikom Kralja Cara Vojvode od Republike Srpske Milorada Dokurca…

 10. Sudeći po ličnom viđenju, rekostrukcija parka i novo otvaranje biće pred izbore. Prije svega park nije još završen.Daske na klupama već su otpale,pano sa Gavrilovom slikom od sunce se istopio, kante za otpatke ni za lijeka., zelena površine nema(samo zemlja). Jedino što vrijedi je Principov spomenik.Nadam se de će do izbora završiti ove nedostatke.
  Molim te Simo prenosi ovo šefu da urgira kod Košarca da se ovo malo uljudi.A ovo sve ti govorim da bi se povećalo biračko tijelo SNSD-a. Molim te i neka prenese Radmanoviću da i dalje izvođač radova bude RADIS a nadzor Marvel, može i obrnuto. To je dobitna kombinacija.
  Simo, ne viđam te pored Predsjednika? Da li je sve OK ?
  Pozdrav.

 11. dragoslav-,-račić, 28.06.2014. 16:02:47 [120645]
  Zahvaljujući vladi i predsjedniku RS-a, u hercegovinu dolazi stručnjak, ekspert Vučetić dr. Dragan, koji će zaposliti hiljade hercegovaca u novoformiranoj kompaniji „Gavrilo Princip“

  Хахаха, ова ти је добра!
  Да, Николу Теслу су овдје већ превазишли, није више занимљив.
  Ено Индијанска скво „Бијела Чизмица“ га промовише сада по Америци, и она тамо открива некакве бисте по резерватима.

  Сада ће вјероватно бити хит „Гаврило Принцип“, можда и „Цар Лазар“, светитељи…само бојим се да им је остало мало времена.

  :-o:-o

 12. slavija
  Ja ti kažem….
  Kako koji heroj dolazi pod patronatom vučetić dr dragana i SNSD-a u hercegovinu, tako padamo na najcrnje moguće grane!
  Nadam se da od oktobra neće više dolaziti na ovakav način heroji u hercegovinu, jer se bojim da ne bi mogli izdržati vučetić dr dragana i njegove obiliće, marke kraljeviće i ostale…

 13. Sve super, sve divno, sve krasno, otvaranje, ceremonija…. Pitam se sledece : Sta je tacno u ovom parku kostalo 350000 KM? Iznod od 100000 KM koji se pominja od pocetka je realan. Bojim se da je neko na ocigled svih gradjana 250000 KM usmjerio u druge svrhe a sve pod crvenim plastom Gavrila Principa. Znate li vi da nacelnik opstine IN Sarajevo od januara nije uplatio doprinose za radnike. Neka redakcija napravi prilog o tome i neka obidje sve nacelnike opstina i pita ih za stanje u njima, obaveze, deficiti, potrazivanja….

 14. Takodje pitajte gradjevinsku firmu Radis koliko novca im je prebaceno za ovaj projekat do sada 🙂 mislim da je on trenutni sponzor parka. A kako Marvel vrsi usluge nadzora kada je direktor odbornik u opstini….

 15. Судећи по заблудама режимских присталица, емираћана и додоленда, Додику се не пише добро на изборима. Јер само те усмјерене и ментално ограничене особе слиједе овна звонара до амбиса, а шта је то добро што би нам донио још један мандат са овом исплаканом лопином, то нико никад не зна да бекне?
  Симо, хајде бекни, шта је добро са Додиком, ако видимо и знамо да је све лоше до сад било, шта год је радио урадио је лоше и наопако по народ, а наравно за себе, кумове и родбину само материјалну корист остварио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *