У египатској пустињи пронађене двије статуе лава, старе два миленијума

Двије статуе лава, старе више од 2.000 година, пронађене су у близини храма у оази Фајум, око 150 километара југозападно од Каира, саопштило је египатско Министарство за антиквитете. Статуе, које приказују лавове како сједе, откривене су западно од храма посевећном богу Сокнупајусу у области Дима ал Себа у Фајуму, јавила је шпанска новинска агенција Ефе. […]

уторак, децембар 4, 2012 / 17:21

Двије статуе лава, старе више од 2.000 година, пронађене су у близини храма у оази Фајум, око 150 километара југозападно од Каира, саопштило је египатско Министарство за антиквитете.

Статуе, које приказују лавове како сједе, откривене су западно од храма посевећном богу Сокнупајусу у области Дима ал Себа у Фајуму, јавила је шпанска новинска агенција Ефе.
Фигуре од кречњака, које датирају из времена Птоломеја (од 332. прије нове ере до 30. године нове ере), високе су 1,6 метара и скоро један метар широке, али имају различите физичке детаље и облике.

Статуе су служиле као декорација храма, који је изграђен у грчко-римском и птоломејском периоду, наводи се у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *