У ЦЕРН открили нову честицу – Пентакварк

Први пут је откривена нова врста субатомске честице, назване пентакварк, јавила је данас Европска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).  У саопштењу ЦЕРН се истиче да је до открића дошао тим научника који ради на једном од четири експеримената у Великом хадронском сударачу (ЛХЦ). Њихови резултати представљени су у часопису „Физикал ривју летерс“. Постојање пентакваркова први […]

среда, јул 15, 2015 / 11:42

Први пут је откривена нова врста субатомске честице, назване пентакварк, јавила је данас Европска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

 У саопштењу ЦЕРН се истиче да је до открића дошао тим научника који ради на једном од четири експеримената у Великом хадронском сударачу (ЛХЦ). Њихови резултати представљени су у часопису „Физикал ривју летерс“.

Постојање пентакваркова први пут су споменули током шездесетих година амерички физичари Мари Гел-Ман и Георг Цвајг. Гел-Ман, који је оригинално смислио ријеч „кварк“, добио је Нобелову награду 1969. године.

Гај Вилкинсон, портпарол ЛХЦ тима, изјавио је да би проучавање пентакваркова могло да помогне научницима да боље разумију „настанак обичне материје, протона и неутрона од којих смо сви саздани“.

„Ово се чини као веома значајно откриће“, рекао је Антон Андроник, физичар Хелмолц центра за истраживање тешких јона у Дармштату, у Њемачкој.

„Али, као и свако откриће, мораће да буде потврђено независним мјерењем“, навео је он, преноси АП.

Све досадашње најаве о открићу пентакваркова биле су одбачене.

Под условом да буде верификовано, ово би било друго велико откриће ЛХЦ који је окупио физичаре из цијелог свијета. Колајдер је био пресудан у откривању Хигсовог бозона, субатомске честице о којој се дуго расправљало у теорији, а чије је постојање потврђено 2013. године.

ЛХЦ се налази у тунелу дугом 27 километара испод француско-швајцарске границе, надомак Женеве. Недавно је у његову надоградњу уложено 150 милиона долара тако да се сада атоми сударају по још већој брзини (13 тераелектроволти).

Иако је ЦЕРН покушаје да се докаже постојање пентакваркова описивао као „тражење сјенки у мраку“, научници који су спровели истраживање учинили су то „под упаљеним свјетлом и из свих могућих углова“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *