У Чавоглавама изражаване кољачке жеље према Србима

Разне групе готово делиричних мушкараца на скупу у Чавоглавама у Хрватској на сваких неколико секунди кроз пјесме су дословно изражавале кољачке жеље, па посматрач није морао да буде српске националности да би често осјетио језу и престрављеност, преноси „Дојче веле“ „атмосферу“ са прославе хрватског „дана побједе“.  У Чавоглавама, гдје се јуче окупило око 70.000 људи […]

уторак, август 7, 2012 / 07:41

Разне групе готово делиричних мушкараца на скупу у Чавоглавама у Хрватској на сваких неколико секунди кроз пјесме су дословно изражавале кољачке жеље, па посматрач није морао да буде српске националности да би често осјетио језу и престрављеност, преноси „Дојче веле“ „атмосферу“ са прославе хрватског „дана побједе“.

 У Чавоглавама, гдје се јуче окупило око 70.000 људи да акцију "Олуја" прослави као "дан побједе", орила се будница "Ој хрватска мати, Србе ћемо клати", чуо се усташки евергрин попут "Ево зоре, ево дана", као и поскочица "ко не скаче – православац".

Њемачки радио наводи да су се у Чавоглаве од раног јутра сливале ријеке аутомобила из читаве Хрватске и БиХ.

"Живописна прослава" коју је иницирао жестоким национализмом обојени пјевач Марко Перковић Томпсон, према оцјени овог радија, одавно је прогутала званично славље које се одржава у Книну у режији локалних и државних власти.

Овогодишња прослава у Книну ће остати запамћена по чињеници да први пут није било националистичке реторике државних званичника нити помињања хашких оптуженика, истиче "Дојче веле".

Констатује да се, када је ријеч о званичној Хрватској, може рећи да ствари крећу набоље, али се поставља питање одакле послије 17 година од завршетка рата толико народно одушевљење за Tомпсонову прославу.

Шибенско-кнински жупан Горан Паук каже да је ово догађај "хрватства, а не усташтва", док је, како наводи, присуство иконографије и сличних ствари повезаних са НДХ "далеко од озбиљних размјера".

Апели организатори да се не носе усташка обиљежја у пракси значе да су црне усташке капе често само замијењене црним капама на којима је хрватски грб са првим бијелим пољем, који је био важећи у НДХ. Али, како се примицала ноћ, ту и тамо било је могуће видјети и посјетиоце са оригиналним "ушатим У" на одјећи или капама.

Начелник полицијске управе шибенско-книнске Ивица Костанић рекао је да је одузето неколико капа и предмета са непримјереним обиљежјима, док су против починилаца поднесене прекршајене пријаве.

Полиција на пјевање углавном није реаговала јер, према ријечима Костанића, када они дођу пјесма престане и тешко је идентификовати ко је тачно пјевао.

"Дојче веле" указује и на чињеницу да је Томпсону наклоњена Католичка црква, будући да на прославу у Чавоглаве годинама долази шибенски бискуп Анте Ивас.

Напомиње се и да је новосаграђена сеоска црква "Хрватских мученика" у овом мјесту подигнута првенствено захваљујући пјевачевим прилозима, а на њеним звонима угравирани су његови стихови.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *