У БиХ ушло милијарду марака од туризма

Приход од туризма у БиХ за прошлу годину „тежак“ је око милијарду марака, процјењују туристички радници. Иако ће прецизан износ бити израчунат тек у наредним седмицама, очекује се да ће он достићи бројку од десет цифара, јер су, по званичним подацима, туристи у БиХ, за девет мјесеци 2013, потрошили 806,5 милиона КМ. Наравно, овдје није […]

понедељак, март 24, 2014 / 10:19

Приход од туризма у БиХ за прошлу годину „тежак“ је око милијарду марака, процјењују туристички радници.

Иако ће прецизан износ бити израчунат тек у наредним седмицама, очекује се да ће он достићи бројку од десет цифара, јер су, по званичним подацима, туристи у БиХ, за девет мјесеци 2013, потрошили 806,5 милиона КМ.

Наравно, овдје није ријеч о чистој добити, јер је потребно одузети расходе, а још се нико не усуђује подвући црту и саопштити колико је новца зарађено.

Међутим, када се у обзир узме чињеница да су марже у туризму „масне“, може се закључити да БиХ и те како може рачунати на солидан профит од ове привредне гране.

„Сигурно је да су приходи од туризма у БиХ у протеклом периоду значајно утицали на укупну економију земље. Такође, треба нагласити да велики дио прихода од туризма није приказан кроз легалне новчане токове и због тога је тешко говорити о стварним ефектима туризма на привредни живот земље“, појашњава Асја Хаџиефендић-Мешић, портпарол Туристичког удружења БиХ.

Додаје да је приватни сектор препознао туризам као привредну грану из које се улагања најбрже враћају и гдје се најбрже остварује профит.

„Отуда имамо праву епидемију покретања породичног бизниса управо у овој грани привреде“, наглашава Хаџиефендић-Мешићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *