У априлу наставак структурног дијалога

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је у Бриселу да ће у првој половини априла бити настављен структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ. Радојичић, који завршава вишедневну посјету Бриселу серијом састанака у Европском парламенту, Европској комисији и Савјету Европе, рекао је да је у Дирекцији за проширење ЕУ разговаро са бившим и […]

петак, март 8, 2013 / 16:52

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је у Бриселу да ће у првој половини априла бити настављен структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ.

Радојичић, који завршава вишедневну посјету Бриселу серијом састанака у Европском парламенту, Европској комисији и Савјету Европе, рекао је да је у Дирекцији за проширење ЕУ разговаро са бившим и новим вршиоцем дужности директора за западни Балкан Пјером Мирелом и Паолом Пампалони о питањима која су тренутно оперативна на столу из области европских интеграција.

Радојичић и Мирел, који предсједава структуралним дијалогом, разговарали су о наредним обавезама и задацима, те погледима обје стране на потребе реформе система правосуђа, која се тиче надлежности Суда БиХ, проблема у функционисању Уставног суда БиХ, организације судова у БиХ, питања апелационих надлежности, финансирања судова и суђења за ратне злочине у БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

На састанку је било ријечи и о припремама за попис становништва у октобру у БиХ, те о потреби да се отворена техничка питања у односима између три статистичке агенције у БиХ на вријеме разријеше како би се попису на вријеме могло приступити.

ЕУ је спремна са своје стране да финансијски и експертски подржи одржавање пописа уз одређене приједлоге, као што је услов да се за предстојећи попис утврди комплетан и прецизан финансијски план на бази којег би ЕУ могла субвенционисати дио трошкова, додаје се у саопштењу.

У разговорима у Европском парламенту са посланицима Маријом Елени Копа и Кристијаном Вигењином највише ријечи је било о доношењу резолуције о БиХ, која је планирана за половину априла у Европском парламенту.

Радојичић је изнио погледе који се тичу рјешавања одлуке "Сејдић-Финци", нужности одржавања пописа, проблема у правосуђу БиХ и проблема у изборном процесу који су нарочито ескалирали током локалних избора 2012.године.

Марија Елени Копа, која је извјестилац за проширење у парламентарној фракцији народњака, те Кристијан Вигењин, који је у Партији европских социјалиста задужен за проширење, изразили су интересовање за ставове из Републике Српске и наду да ће резолуција Европског парламента бити објективан и прецизан поглед на различите догађаје у БиХ.

У Мисији Савјета Европе у Бриселу разговарано је о елементима извјештаја који ће Парламентарна скупштина Савјета Европе ускоро разматрати, а који обухвата претходни двоипогодишњи период.

"Народна скупштина Републике Српске упутила је одређене примједбе на припремљени извјештај, а најављено је да ће Савјет министара Савјета Европе ускоро утврдити приједлог закључака који се тичу ситуације у БиХ и који укључују однос према одлуци `Сејдић-Финци` и осталим постприступним обавезама БиХ, које се још не извршавају након пријема у Савјет Европе", наводи се у саопштењу.

Предсједник Радојичић позван је да посјети сједиште Савјета Европе у Стразбуру. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *