тзв. БиХ тек 2017. добија број у чекаоници за ЕУ

Чланови Предсједништва БиХ информисали су данас делегацију ЕУ о резултатима постигнутим на европском путу БиХ након формалне предаје вјеродостојног захтјева за чланство у Унију. Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић на састанку са генералним директором Директората за политику сусједства и преговоре о проширењу Европске комисије Кристијаном Данијелсоном и извршним […]

среда, мај 11, 2016 / 20:04

Чланови Предсједништва БиХ информисали су данас делегацију ЕУ о резултатима постигнутим на европском путу БиХ након формалне предаје вјеродостојног захтјева за чланство у Унију.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић на састанку са генералним директором Директората за политику сусједства и преговоре о проширењу Европске комисије Кристијаном Данијелсоном и извршним директором за Европу и Централну Азију у Европској служби за спољне послове Томасом Мајер-Хартингом нагласили су да је БиХ предајом захтјева за чланство у ЕУ направила велики искорак ка европским интеграцијама.

Они су истакли да сада пред званичницима БиХ стоји озбиљан рад, превасходно на рјешавању социјално-економских питања, нагласивши да су кључна питања за финализовање процеса апликације објављивање резултата пописа из 2013. године, као и функционалан механизам координације, те прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Изетбеговић и Човић исказали су увјерење да ће БиХ, у складу са Мастер планом интегрисања БиХ у ЕУ, добити статус земље кандидата до краја 2017. године.

Генерални директор Данијелсон и извршни директор Мајер-Хартинг позвали су чланове Предсједништва БиХ да наставе, у оквиру својих уставних надлежности, вођење активности у процесу европских интеграција, прије свега на спровођењу реформи и одржавању политичке стабилности, како би БиХ у што скоријем року добила жељени кандидатски статус.

Састанку је присуствовао и шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

У име члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, састанку је присуствовала савјетница Диана Чекић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *