Тузлак ће због Новака дизати три прста

Аднан Бурина, неуролог из Тузле, упутио је дирљиво, отворено писмо, у којем захваљује Новаку Ђоковићу, тениском асу, на свесрдној подршци народима у Србији и БиХ који су страдали у поплавама епских размјера, као и позивом страним медијима да буде извјештавано и помогнуто људима који су изгубили све. "Драги Новаче, кроз историју су се дешавале катаклизме […]

недеља, мај 25, 2014 / 11:30

Аднан Бурина, неуролог из Тузле, упутио је дирљиво, отворено писмо, у којем захваљује Новаку Ђоковићу, тениском асу, на свесрдној подршци народима у Србији и БиХ који су страдали у поплавама епских размјера, као и позивом страним медијима да буде извјештавано и помогнуто људима који су изгубили све.

"Драги Новаче, кроз историју су се дешавале катаклизме и катастрофе. Нестајали су континенти, нестајали су народи… Нажалост, на овим просторима нам се недавно десила нова. Незапамћене поплаве у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској однијеле су многе животе, однијеле тешко стечене куће и домове, а донијеле бол и тугу. Као што увијек бива, прво су комшије почеле међусобно да се помажу. Свијет је у почетку на кашичицу добијао информације, а онда си ти тај свијет узбуркао. Из електронских и писаних медија слао си искрену подршку свима којима је била потребна. И не само то, кроз одрицање новчане награде за освојени Рим у корист поплављених, само си додатно показао ко си ти заиста. Послије тебе, почели су неки спортисти да се слично понашају, али начин како си ти сам то урадио је да се не заборави.

Из медија си слао искрену подршку свима којима је била потребна, написао доктор Бурина.

Можда су ми сметала твоја три подигнута прста након твојих побједа, јер су ме подсјећала на подигнута три прста неких других, брадатих, прљавих, који су славили силовања и убијања ту око мене. Међутим, три прста су твоје насљеђе и твој симбол, а због свог става, ничим натјераног, и без задње намјере исказаног на најхуманији начин достојан човјека, потрудићу се да те било гдје гледам уживо и тамо, заједно с тобом, након твоје побједе, и сам подигнем три прста теби у част. Браво, Новаче Ђоковићу! С поштовањем, Аднан Бурина".

Ђоковић је својим поступцима и изјавама поново, барем привремено, ујединио народе на простору бивше Југославије.

Асошиејтед прес је у четвртак написао текст посвећен Ђоковићу у којем, између осталог, стоји да је Новак "одсервирао много побједничких асова, али никада тако јак као овај којим је, просто, ујединио народе Балкана".

Ђоковић је послије побједе у финалу Мастерса у Риму над Шпанцем Рафаелом Надалом донирао цијелу награду од око 500.000 долара за помоћ жртвама поплава, а његова фондација је, према наводима АП, сакупила још 600.000 долара. Дан касније организовао је и хуманитарни фудбалски меч у Монте Карлу. 0 КОМЕНТАРА

 1. Чуо сам да се и Чешњак спрема на исти потез. Само да обави консултације са Обреном.

 2. Simo, da ubijemo Obrena zbog probošnjaštva da u Doboju procvjetaju crvene ruže i niknu srpska kuća do kuće?

  Ali, ko će biti firčijevcima i kočitosima dežurni krivac?
  Trebalo bi odvagati šta je bolje, pobiti ih ili ostaviti ih da budu skretnica firčijevcima i končitosima kad se vade iz go…a.
  A, sad o temi:
  Hvala Novače što pomažeš unesrećenima i materijalno i duhovno.

 3. Приједор, каква ти убиства спомињеш?
  Па ја Обрена готивим због обих изјава о НАТО и ЕУ, само то треба да понови сада када га је власт преко Николе Шпирића аболирала.

  Ако Обрен понови опет оно о пробосанству, НАТО и ЕУ гласам за СДС.

 4. Pantelija, a more da bidne i onaj Ale mesar iz donje mahale.
  Nalet ga ubio, vazda se vrzmao oko tvoje kuće.
  Otuda Simi vazda meso na pameti.Nisu geni krompiri.

 5. Можда су ми сметала твоја три подигнута прста након твојих побједа, јер су ме подсјећала на подигнута три прста неких других, брадатих, прљавих, који су славили силовања и убијања ту око мене.

  Прво увод доктора,којим је све остало небитно,што је год написао.Никад не вјеруј Турчину и псу.

 6. Serbiniume,
  znaš li ti za onu Konac djelo krasi.
  Metamorfoza, … ne bi valjalo nikako da svoja mišljenja, stavove, i sebe same ne mijenjamo.Nekada jer su nam razmišljanja, stavovi postupci bili pogrešni, a mi nevaljali , a nekada je bilo obratno,bili smo bolji nego što smo trebali u datim okolnostima…

  Teške su noći u kojima JA ima sastanak sa samim sobom a poslije njih dolaze jutra u kojima koračamo putevima kojima smo mislili da nikada nećemo koračati.

  Turčinu i psu se ne može vjerovati?
  Psu? Šta misliš koliko njih ovo smatra ludošću?
  Po čemu su Turci lošiji od Srba, Eskima, …Grka…? Misliš li da smo mi bolji, pouzdaniji, vjerniji , da je naša ruka zlatna…?

  Ko nas u Srpskoj opljačka , izlaga, obijedi i u crno zavi?
  Pas, Turčin ili Mile?
  Dragi moj serbiniume pozdrav od čika prijedora….

 7. Да сам на мјесту Ублехе, платио бих доктору пур и карту за следећи Новаков меч;-)

  Мој докторе, лапрдаш превише…

 8. Шта је ово? Изненадни и ничим изазвани напади приједорског братствајединства, неколико пута показаног у пракси, 1942.г. на Козари и 50 година касније у Томашици.
  Набијем на ђокића такво братствојединство.

  Фронтал неби требао објављивати овакве антисрпске текстове. Сербиум је у праву. Зашто давати простор некоме ко је до неки дан за све који су дизали три прста смтрао да су прљави и зли. Укључујући и Ђоковића, али и старог прдољу Приједора.

 9. Simo, misliš li ti da je nemoguće da tako prodje mladić , ukoliko bi na nekom zidu kod nas , slikao , recimo, zastavu sa ljiljanima , ili nedobog neka slova arapska…?

  Rane su svježe, i sa jedne i sa druge, i sa treće strane za takve eksperimente.

  Lično, ja sam doktorove riječi shvatio dobronamjerno, kao priznanje da nije bio u pravu što je mrzio sve one koji dižu tri prsta.
  Ja imam dobrog prijatelja muslimana, ali dobrog , u kući mu na zidu, bakrorez grb sa ljiljanima.
  U mojoj ima isto dosta srpskih simbola, recimo , ploča sa izgraviranim stihovima Bože pravde.

  Da nas to rasprijatelji, da ne dolazimo jedni drugima, da se ne družimo, da se ne pomažemo?

  Kada bi to i bilo, a falabogu nije, značilo bi samo da nikada nismo ni bili prijatelji.

 10. prijedor, 26.05.2014. 10:24:05

  “Simo, misliš li ti da je nemoguće da tako prodje mladić , ukoliko bi na nekom zidu kod nas , slikao , recimo, zastavu sa ljiljanima , ili nedobog neka slova arapska…?“

  У праву си. То би урадио свако онај кога је СДС учио историју. Да је било памети љиљани би се вијорили на застави РС. СДС је повео такву пропаганду против помињања имена Босна које су успјели огадити многим будућим генерацијама, а данас као курве то антибосанство приписију Додику, а они су добили изливе братствајединстава и пробосанства у мозак, као што си и ти.

  Једини који је успио да се супростави Караџићевом антибосанству је радикал Пантелија Дамјановић који није хтио мијењати име хотела ,Босна’ у Бањалуци.

  П.С.,
  Овом приликом не бих нервирао Професора да ми објашњава како су се поштени радикали дочепали тог хотела. Ја се сјећам да је Пантелија Додику у скупштини РС објашњавао да се обогатио тако што је нашао новчаник на улици.

 11. Simo, svaki tvoj komentar je politički motivisan, nedobronamjeran, u službi raspirivanja podjela medju nama, s ciljem da se bakćemo sami sa sobom, da se mrzimo i ubijamo umjesto da tražimo izlaz iz ovoga zla kojeg su nam naši pohlepnici dali.

  stoga tvoje zlonamjerne kometare nije da ne shvatam ozbiljno, smrtno su ozbiljni, nažalost, nego nas upozaravaju da nam se poslije oluje, potopa sprema i konačni obračun do istrebljenja. Ne vjerujem da nemate u planu da i grobove preorete i prekopate kako biste zatrali svaki trag našega postojanja.

  Monsruozno, ali , očekivano s obzirom da je sve odradjeno u tom pravcu.

  Da, dugujem ti odgovor na tvoju opasku da smo svi od iste gradje gradjeni.
  Ma kakva glupost!

  Ako je tako, što ti šef ima pod zaštitom samo jednu sortu ljudi, ili neljudi?
  Zašto su mu većina na listi otpisanih izložena strahovitoj torturi, u prvom redu izgladnjivanju , o moralnom nipodaštavanju da ne govorimo.

 12. „Чуо сам да се и Чешњак спрема на исти потез. Само да обави консултације са Обреном.“

  Simo, zaista nevjerovatno,
  ne razumijem otkud ti tolika potreba da napraviš vezu između mene i gradonačelnika Doboja, čovjeka kojega nisam spomenuo niti u jednom kometaru kao ni čovjeka koji vodi krizni štab u Doboju.
  Kada prođe kriza, ako osjetim potrebu govoriću šta mislim o njima, ali za sada me ti ljudi uopšte ne zanimaju.
  Nažalost, moram reći da si ti jedno od najvećih razočarenja ovog mjeseca. RTvoja potreba da staneš na branik ideologije i da ovo vrijeme provedeš u partijskom preseravanju je sranje bez granica.
  Naravno, reći ćeš da su to i drugi radili, ali priznajem da su nekada rasprave sa tobom znale biti čak i zabavne jer budimo iskreni, odavao si veću pamet od mnogih ovdje, ali očigledno pamet i empatija ne moraju biti povezane i proporcionalne.
  Već sam ti rekao, jebo te Obren, radi sa njim šta hoćeš. Razumijem tu patologiju koja se ogleda i u Vasićevoom pozivanju da se bičuje policajac koji je javno izrazio zahvalnost ljudima iz Tešnja.
  Tvoja potreba da ogadiš ono što je izvan svake kalkulacije, namjera da u mulju punom mrtvih životinja riješ političke poene i pri tome glumiš mudru tibetsku pandu jednostavno podvlače crtu ispod moje granice gadljivosti tako da ne preostaje ništa drugo nego da za sva vremena odustanem od svakog vida komuniciranja sa osobom koja je jednostavno, u doba najveće muke odabrala da se bavi lešinarskim poslom.

 13. prijedor, 26.05.2014. 09:33:45 [117175]

  Не могу да вјерујем да стар човјек вјерује да се људи могу битно промјенити.Можда политичко увјерење из интереса,али ћуд никад.Да ли ико чита пажљиво текст?

  Можда су ми сметала твоја три подигнута прста након твојих побједа, јер су ме подсјећала на подигнута три прста неких других, брадатих, прљавих, који су славили силовања и убијања ту око мене.

  Погледај зулкедина.
  Kad Đole dođe na kapiju i ja ću dić tri prsta,

  И за капију су криви приједоре Срби.Знаш они имају гранате са нуклеарним пуњењима,па могу добацити са Озрена до Тузле.Само Срби са минобацачем могу убити преко 70 људи одједном,погледај Маркале,Капију,….Ко год користи мали мозак,ко год је био у рату,зна да од гранате никад није погинуло више од 5 људи.Али ми смо брадати и прљави,који волимо силовање и убијање,јбг.
  Правда за Новака ал Ђукића,а за Тузлу и доктора ме заболе уво.

 14. Serbiniume, ljudi da , neljudi kao usredin nikada. Ali, šta bi sad, da se trujemo zbog takvih kao on?
  Zbog djece naše, i njihove moramo da idemo naprijed , da se čupamo kako znamo i umijemo iz blata i gliba ovoga.
  Ali, uvijek sa jednim okom da motrimo na usredine.
  UUUUUUUUUsredina je uvijek bilo i biće , ali srebiniume moj dragi, i medju nama ima koji nam rade i misle ništa manje zlo nego on.

  Da ne dužim, vjeruje u iskrenost doktorovu, vjerujem da se ljudi mogu mijenjati i nabolje, i nagore .
  E, sad od nas lično zavisi u kojem pravcu smo odlučili da idemo, koji putokaz da slijedimo.

  I zbog nas, i zbog mladih, i zbog onih još nerodjenih bolje je da idemo putam naših predaka, da čuvamo sebe od drugih, ali i druge od sebe.

  A, usredine držati na odstojanju ,i na oku.

 15. Чешњак,

  ти си последњи који ми може читати лекције из морала. Па ти си на дан најжешћих поплава писао коментаре о Геџи. Ја сам се два пута појавио на Фронталу. Онда када сам добио струју и још једном и то ујутро.

  Мени је засметало ово лажно јединство, коришћење народне несреће да би се пласирало некакво браствојединство. Мој став о рату, Сребреници, ратним злочинцима са српске стране је врло добро познат и немам ни најмањег разлога да се улизујем турцима, онако љигаво као што ради Приједор.

  Нормално је да ћу критиковати сваког ко хвали турчина који је до прије неколико дана сваког човјека који је дигао три прста сматрао прљавим убицом.

  Толико,
  алахманет

 16. Писмо, одговор, бившег Тузлака Перфидном доктору:

  Novak je jedan u milijardi i tu niko na kugli zemaljskoj od skoro 8 milijardi, nema šta da doda, ali ti si doktore još jedan od mnogih sitnih i bijednih duša, iako si školovan čovjek, a tu sitninu pokazuješ u jednom delu svog pisma.

  Ih, da je Novak tvoj, a ne od onih bradatih , koji siluju kad dignu tri prsta , a koje su tvoji koji ih ne dižu, nego dižu dva, pobili kao što ni životinje ne ubijaju svoj plen, a pri tome su se dogovorili da se ponašaju ljudski i omoguće onima sa tri prsta da odu od njih, pošto ih ovi drugi jednostavno ne vole, a mnogi i mrze.

  Moj doktore, zar nije više dosta, zar čovek nije svugde samo čovek, i onaj u Pakistanu i Avganistanu i onaj u tvojoj Tuzli i NAŠ Nole ovde u SRBIJI i svugde, gde god ode. Zar nije sirotinja raja najebala i u tvojoj Tuzli i u našoj Srbiji i u Кandaharu i u onim odronjenim selim u Avganistanu. Samo sirotinja, moj doktore, ne bogati, koji drmaju ovom kuglom, svima nama, i tvojim i mojim, i onima sa tri prsta i onima sa dvo, i onima sa jednim, kao i onima koji nemaju ni jedan, ni ruku ni nogu ni glavu, moj pošteni i dobri neurolože!

  Bol za gubitkom nekog voljenog je u duši, moj doktore, a ne u glavi. Isto pati talibanska, srpska, muslimanska i eskimska majka, kad joj nabiju sina na ražanj, siluju majku, sestru ili ćerku, ili malo dete, dobri moj doktore, neurolože, i kad to urade oni što dižu dva i oni koji dižu tri prsta, ili oni koji ne dižu ni jedan!

  Ja ne znam, dobri moj doktore, koliko prstiju je dizao onaj pas iz Bosne, što ga njegov gazda pronalazi mrtvog posle ovih poplava, meni suze liju jer se setim svog lava koji mi je bio kao mlađi brat, ne znam koliko prstiju podiže ni taj čovek koji u kesu stavlja svog psa, niti me to interesuju, niti opterećuje. Moja duša se veže sa njegovim bolom, moj doktore, a siguran sam da se i duše tvojih Tuzlaka i onih iz Kaknja i Gračanice, kao i onih iz Doboja, Modriče, sve do Banja Luke i sve do kraja ove planete, vežu osećanjima sa patnjom i iskrenom tugom svih drugih, ma koliko prstiju oni dizali, jer jad je jad i tuga je tuga moj doktore, a ta osećanja u sebi imaju samo čisti i pošteni ljudi, ma gde živeli, dragi moj doktore, neurolože.

  Mene rastuži vapaj svakog bespomoćnog živog stvora, kad se nađe u nevolji, bez obzira na broj prstiju. Tako mi je srce zadrhtalo i kad sam gledao lepu, nikome krivu kravu, koja se bori sa vodenom stihijom u Obrenovcu, a ona nema ni jedan prst koji bi podizala, baš kao i sve njene rođake u Tuzl, Bijeljini, ili drugim mestima tvoje i moje Bosne. A isto to srce mi se proširilo i ozarilo me sunce kad sam video da je ta ista krava ostala živa i da je njen gasda opet pored nje.

  To ja osećam, moj doktore, o tome ja ne filozofiram i ne sabiram broj prstiju. Nikakvo drugačije osećanje nemam ni kada gledam iste i slične stvari koje se širom planete dešavaju jadnom narodu. Svi mi samo patimo i radujemo se malim stvarima, a oni kojima je to strano, nisu naš svet, ili možda jesu tvoj, druže doktore.

  Zašto Srbin mora biti mali Srbin da bi tebi i drugima oko tebe bio dobar. Šta ti smetaju njegova 3 prsta kad ih podigne nakon što izgazi bilo koga iz bilo kog kraja planete. Makar on ne mrzi nikoga, priča 5 jezika, skupi više para za pomoć i nama i vama nego 90% država na svetu, koje, zamisli, daju po stotinjak hiljada ili tisuća dolara, onako velikodušno.

  Poslušaj i ti mene nešto, ne mrzimo mi nikoga ako mnogo volimo svoje, i ako punim srcem podignemo 3 prsta, mi mali narod, herojski narod, koji je pri povlačenju kroz Albaniju plaćao Arnautima kukuruzno brašno, proju, jad i čemer neki, samo da bi preživeo, a nije otimao i ubijao, a mogao je, kao što tvoji ubiše moje u tvojoj i mojoj Tuzli 92. godine, moj doktore! Tebi smeta što mi poštujemo svakog poštenog čoveka, heroja, i mog i tvog, ali ako je heroj u časti, a ne samo u tome da li više voli da podigne dva ili tri prsta.

  Da bi ti bio zadovoljan, moj doktore, mi trebamo da budemo senilni i zaboravimo naše heroje, dedove i pradedove, koji su i mene i tebe doveli dovde, gde smo sada, iako nisu tada podizali ni jedan prst. U ime njihovog poštenja, čestitosti i junačke hrabrosti, kakvu svet ne pamti, a i u ime Noleta, koji pripada i tebi i meni, i ti bi , kao školovan čovek trebao da podigneš tri prsta, najnormalnije i najslobodnije, kada god svi mi slavimo neki uspeh i kad smo sretni.

  Kome sreća smeta, dragi doktore, taj je verovatno u MD psihozi, ti znaš šta to znači dragi moj neurolože! Ovo se odnosilo na prvi deo tvoga pisma. Što se tiče drugog dela, tu AFERIM, i tebi je jasno da je ljudska veličina, naprosto veličina i da joj se svi trebamo diviti. Pa šta je radio Pele, šta još uvek radi Ronaldinjo? Svi koji ih gledaju uživaju u njihovim majstorijama, a ne sabiraju im podignute prste ili majice, kada oni slave. Nečije slavlje i nečiju tugu treba poštovati, i tada ćemo svi biti veliki i tada se nećemo ubijati.

  Najgore u svemu tome je, moj doktore, što je sve to na šta si ti aludirao, bilo nepotrebno običnom, jadnom svetu, i tebi i meni, svi jadni su imali samo štetu a korist su imali oni koji su nam nametnuli da umesto tri, počinjemo da dižemo dva, jedan i pola prsta.

  Kada se u Tuzli rodi neki Adnan i počne da se ponaša kao naš Novak, pa spomene i nas ostale posle svojih gaženja protivnika, u bilo kom sportu, ja ću prvi, dizati dva prsta sa njim, ili onoliko prstiju koliko on kaže, jer uspeh, pošteni sportski uspeh, jednostavno mora da se poštuje, a kad si ljudska veličina, onda se moraju dići i ruke i noge , moj dobri doktore. Ako to ne shvatimo, džaba nam što su neki dobri a drugi ne shvataju, i dalje ćemo da brojimo prste.

  Pozdrav našoj SRBIJI i tvojoj BOSNI!

  (Зоран Томић)

 17. Simo,
  Ne diraj moj Prijedor, slobodarski i ratnički, popaljen,pokraden, bijedniji i siromašniji nego ikad , sad i poplavljen jer je ostavljen na cjedilu od režima, ne samo da je nebranjen od poplava nego ni sirenama za uzbunu neobaviješten da dolazi opasnost.
  Za tebe je ljigav, ulizivački…

  Prijetiš? Zavadjaš ga sa drugima?
  Kako da shvatim tvoje etiketiranje svoga grada i ljudi u njemu nego kao prijetnja.
  Šta nam spremate?
  Ništa dobro, svakako.

  Meni možeš da kažeš svašta,ali oladi, moj Prijedor, i moje Prijedorčane ne uzimaj u svoja ustaU takvom kontekstu.

  čika prijedor

 18. Мислио сам на прдоњу Приједора, а не на град. Ти то добро знаш, само једеш говна без потребе.

 19. Simo, dakle ti imaš problem sa razumijevanjem pročitanog teksta, na nivou si , što se toga tiče, djece početnih razredima osnovne škole, a to je za ljude tvojih godina nepopravljivo.
  Stoga i jesi u svojoj družini jer pristup u istu imaju ljudi takvih podobnosti, toga ranga.

  prijedor i Prijedor su dva različita pojma , kao Rudonja Kočićev i rudonja , kao Srpska i srpska, kao Lav (recimo Tolstoj, ….) i lav…

  Dakle, dvije opcije su, ili je to tvoj mentalni nedostatak, ukoliko to nije, onda je vrijedjanje moga grada.

  Ti si se odlučio za prvu opciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *