Тужити Хрватску као правну насљедницу НДХ

Српска народна партија /СНП/ затражила је хитно покретање тужбе против Хрватске која је неоспорна правна насљедница НДХ.

петак, мај 13, 2016 / 22:42

Српска народна партија /СНП/ затражила је хитно покретање тужбе против Хрватске која је неоспорна правна насљедница НДХ.

СНП је подсјетила да је прије 75 година министар унутрашњих послова НДХ Андрија Артуковић потписао "Проведбену наредбу о устројству и пословању Равнатељства за јавни ред и сигурност" која је била "правни основ" за стављање "ван закона" око два милиона Срба и десетине хиљада Јевреја и Рома.

"Познато је да злочин геноцида никада не застарева, а да је истребљење нехрватског живља на територији НДХ био плански, систематски пројектован и реализован подухват, а то показују и називи првих правних аката које је у пролеће 1941. доносила усташка власт", саопштено је из СНП.

У саопштењу се подсјећа да је поглавник усташко-фашистичке НДХ која је истријебила готово милион Срба – Анте Павелић умро 10 година након Другог свјетског рата у безбједном егзилу на Западу, а да су он и његови сљедбеници високопоштовани у данашњој "европској Хрватској".

"Име Павелићевог идеолога и узора, `оца хрватске нације` Анте Старчевића, аутора чувене реченице `Србе ваља третирати, дакле, као животиње` данас краси тргове градова `диљем европске Хрватске`", наводи СНП.

Да је након Другог свјетског рата у Хрватској суђено починиоцима геноцида, тај геноцид се не би поновио почетком деведесетих и најновији епилог не би био трагичан по српски народ.

"Према попису становништва из 1991. године, у Хрватској је живело 600.000, а деценију касније само 200.000 Срба", подсјетио је СНП.  0 КОМЕНТАРА

  1. РХ није правни, али је фактички насљедник НДХ. У правном смислу она је наслиједник Титиве СРХ. Али не брините, сад ће њих тужити Милорад Додик и Дивна Аничић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *