Тужилац тражи 20 година затвора за Харадинаја

Тужилаштво Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу, у завршној ријечи, затражило је „најмање 20 година затвора” за бившег заповједника ОВК Рамуша Харадинаја због злочина над Албанцима, Ромима и Србима у логору ОВК у селу Јабланица код Дечана 1998. године. На крају поновљеног суђења, тужиоци су исту казну предложили и за саоптужене Идриза Баљаја […]

уторак, јун 26, 2012 / 08:13

Тужилаштво Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију у Хагу, у завршној ријечи, затражило је „најмање 20 година затвора” за бившег заповједника ОВК Рамуша Харадинаја због злочина над Албанцима, Ромима и Србима у логору ОВК у селу Јабланица код Дечана 1998. године.

На крају поновљеног суђења, тужиоци су исту казну предложили и за саоптужене Идриза Баљаја и Љаха Брахимаја. После првог процеса, Харадинај и Баљај су априла 2008. били ослобођени, а Брахимај је био осуђен на шест година затвора.

Харадинај, Баљај и Брахимај су у шест тачака оптужени за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке, као кршење закона и обичаја ратовања. Они се терете за злостављање, мучење и убиство најмање осам притворених у Јабланици, од којих су двојица били Срби, а остали Роми и Албанци.

Првооптужени Харадинај је у то вријеме био регионални заповједник ОВК, Баљај је предводио специјалну јединицу те паравојске, а Брахимај је командовао логором у Јабланици.

„Најмања казна коју ваља изрећи за сву тројицу оптужених је 20 година затвора”, рекао је тужилац Пол Роџерс на крају завршне ријечи.

Харадинај је био ухапшен у Приштини, 20. јула прошле године и пребачен у притвор трибунала, гдје је и сада. Другооптужени Баљај је у Схевенинген пребачен из затвора на Косову, гдје је служио казну на коју је осуђен пред локалним судом.

Дјелимично понављање суђења, жалбено вијеће трибунала наложило је зато што на првом процесу нису била саслушана два кључна свједока, PW-80 и Шефћет Кабаши, који су одбили да свједоче зато што су били „узнемиравани” и „застрашени”.

На застрашивање и узнемиравање свједока на Косову, указало је и расправно вијеће у првостепеној пресуди у којој је назначено и да су почињени злочини над неалбанцима и Албанцима које је ОВК сматрала нелојалним, али да није доказана кривица Харадинаја и Баљаја.

Харадинај се, уочи првог процеса, у прољеће 2005. добровољно предао трибуналу, одмах пошто је поднио оставку на дужност премијера Косова, на коју је био изабран као лидер Алијансе за будућност Косова. У јуну те године, трибунал га је пустио на привремену слободу и омогућио му да „у ограниченој мјери” јавно наступа као политичар.

Прво суђење Харадинају и саоптуженима је почело 5. марта 2007., а првостепена пресуда изречена је 3. априла 2008. године. Тужиоци су пред судско вијеће током процеса извело 81 свједока, а двојица су одбила да свједоче упркос обавезујућем налогу суда. Оптужени се ни тада нису бранили.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *