Туже авио компаније због 11. септембра

Федерални суд из Њујорка прихватио је захтјев власника пословног простора срушених кула близнакиња на Менхетну у терористичким нападима 11. септембра 2001. да им буде омогућено да судским путем затраже надокнаду од авиокомпанија Америкен Ерлајнс и Јунајтед Ерлајнса због „неодговорности”. Одлуком судије Алвин Хелерштајн, двије америчке ваздухопловне компаније мораће да учествују у процесу који би могао […]

среда, септембар 5, 2012 / 23:47

Федерални суд из Њујорка прихватио је захтјев власника пословног простора срушених кула близнакиња на Менхетну у терористичким нападима 11. септембра 2001. да им буде омогућено да судским путем затраже надокнаду од авиокомпанија Америкен Ерлајнс и Јунајтед Ерлајнса због „неодговорности”.

Одлуком судије Алвин Хелерштајн, двије америчке ваздухопловне компаније мораће да учествују у процесу који би могао да их кошта 2,8 милијарди долара.

Представници власника пословног простора у разрушеном Свјетском трговинском центру (СТЦ) у Њујорку тврде да ове двије „авиокомпаније нису биле неодговорне, терористи не би успјели да се укрцају и отму авионе, а потом њима ударе у куле близнакиње”.

Власници пословног простора у СТЦ затражили су 2008. подизање процеса против ове двије авиокомпаније, захтјевајући одштету од 8,4 милијарди долара, али је судија Хелерштајн процијенио да имају права на надокнаду не већу од 2,8 милијарди долара, што је цена закупа на 99 година за четири куле комплекса, коју су платили у јулу 2001, два мјесеца прије напада.

Авиокомпаније су поднијеле притужбу суду одбацујући захтјеве власника простора разрушеног трговинског центра, уз образложење да су оштећени већ добили 4,09 милијарди долара надокнаде од осигуравајућих друштава.

Судија је, међутим, одбацио тај аргумент тврдећи да су одговорности авиокомпанија и одштета осигуравајућих друштава два одвојена питања која се разматрају током процеса, пренио је француски лист Фигаро.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *