Турски суд осудио 330 војних официра због ковања завјере против власти

Турски суд осудио је 330 војних официра, међу њима бивше команданте ваздухопловних и поморских снага, јер су ковали заверу да свргну владу премијера Реџепа Тајипа Ердогана 2003. године, јавила је Турска државна телевизија (ТРТ). Трочлано судско веће у Истанбулу је првобитно осудило на казне доживотног затвора бившег команданта ваздухопловних снага Иберахима Фиртина, некадашњег команданта поморских […]

петак, септембар 21, 2012 / 19:12

Турски суд осудио је 330 војних официра, међу њима бивше команданте ваздухопловних и поморских снага, јер су ковали заверу да свргну владу премијера Реџепа Тајипа Ердогана 2003. године, јавила је Турска државна телевизија (ТРТ).

Трочлано судско веће у Истанбулу је првобитно осудило на казне доживотног затвора бившег команданта ваздухопловних снага Иберахима Фиртина, некадашњег команданта поморских снага Оздена Орнека и некадашњег команданта армије Ћетина Догана, али је касније те казне преименовало на 20 година затвора. Сва тројица су оптужена да су организовали заверу да свргну исламистичку владу, пренео је АП.

Суд је такође осудио још 327 активних и пензионисаних војних старешина због учешћа у завери, а неке од њих осудио је и до 18 година затвора. Суд је ослободио 34 оптуженика, док је поступак против једног лица одложен из здравствених разлога оптуженог.

У судским процесима који су почели 2008. године, стотине људи је осумњичено за умешаност у секуларну заверу против исламистичке владе Ердогана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *