Турски предсједник: Укинућемо забрану Твитера

Предсједник Турске Абдулах Гул изјавио је да ће влада ускоро укинути забрану коришћења Твитера, која је наишла на оштре критике у земљи и иностранству. „Није могуће законским путем искључити Интернет и платформе попут Твитера”, рекао је Гул новинарима у Анкари уочи одласка у званичну посјету Холандији. „Вјерујем да ће овај проблем ускоро бити ријешен. Ово […]

недеља, март 23, 2014 / 15:02

Предсједник Турске Абдулах Гул изјавио је да ће влада ускоро укинути забрану коришћења Твитера, која је наишла на оштре критике у земљи и иностранству.

„Није могуће законским путем искључити Интернет и платформе попут Твитера”, рекао је Гул новинарима у Анкари уочи одласка у званичну посјету Холандији.

„Вјерујем да ће овај проблем ускоро бити ријешен. Ово је, наравно, непријатна ситуација за једну тако развијену земљу као што је Турска, која има утицај у региону и води преговоре са ЕУ. Зато ће овај проблем бити ускоро превазиђен”, додао је он.

Турски предсjедник је, такође, потврдио да је Твитер унајмио адвоката у Турској да преговара са властима.

„Твитер није имао ниједног представника у Турској. Требало би да постоје добри канали за комуникацију са тако великим компанијама. Они сада овде имају адвоката који их заступа”, казао је Гул. 

Ердоган је данас, међутим, поново критиковао друштвене мреже Фејсбук и ЈуТјуб, којима је претходно претио да ће их блокирати после локалних избора 30. марта.

„Друштва звана Твитер, ЈуТјуб, Фејсбук спремне су за све, чак и на монтаже”, рекао је он на изборном скупу на сjеверозападу земље у провинцији Кочаели.

„Не могу да схватим како интелигентне особе могу и даље да бране Фејсбук, ЈуТјуб и Твитер. Тамо могу да се нађу свакакве лажи”, додао је премијер.

Турска је у ноћи између четвртка и петка блокирала приступ Твитеру, неколико сати пошто је то најавио Ердоган, огорчен због тога што су на друштвеним мрежама објављени његови прислушкивани телефонски разговора који указују да би он могао да буде директно умијешан у скандал о корупцији.

Упркос забрани, вјештији корисници интернета успјели су да заобиђу забрану и објављују коментаре на тој мрежи, критикујући ову одлуку премијера, а међу њима је био и предсједник Гул, који је осудио блокаду Твитера.

Корисници Твитера одмах по блокирању те мреже добили су упутства како да блокаду заобиђу преко текст сервиса мобилне телефонске мреже.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *