Турска повукла амбасадора из Беча

Турска је повукла амбасадора из Беча пошто су аустријски посланици назвали мсовно истребљење над Јерменима за вријеме Отоманског царства геноцидом. Анкара је у сриједу саопштила да је амбасадора Хасана Гогуса позвала на консултације када су парламентарне партије Аустрије потписале декларацију којом је масакр над Јерменима 1915. означен као геноцид, преносе свјетски медији. Два дана прије […]

четвртак, април 23, 2015 / 17:27

Турска је повукла амбасадора из Беча пошто су аустријски посланици назвали мсовно истребљење над Јерменима за вријеме Отоманског царства геноцидом.

Анкара је у сриједу саопштила да је амбасадора Хасана Гогуса позвала на консултације када су парламентарне партије Аустрије потписале декларацију којом је масакр над Јерменима 1915. означен као геноцид, преносе свјетски медији.

Два дана прије обиљежавања стогодишњице битке код Галипоља, неуспјешног покушаја сила Атанте да заузму Истанбул, аустријски посланици су одржали минут ћутања за жртве „геноцида”, први пут употријебивши ту ријеч за убиство стотина хиљада Јермена.

Лидери шест највећих партија саопштили су да Аустрија, као бивши савезник Отоманског царства у Првом свјетском рату, има „дужност да призна и осуди ове страшне догађаје као геноцид”.

„Такође је дужност Турске да се отворено суочи са мрачним и болним поглављима своје историје”, додаје се у саопштењу.

Турско Министарство спољних послова саопштило је да је декларација аустријског парламента „трајно нарушила пријатељство и односе између Турске и Аустрије”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *