Турска неће платити одштету Кипру

Турска је данас саопштила да неће платити 123 милиона долара одштете Кипру, што јој је наложио Европски суд за људска права због инвазије 1974. на то медитеранско острво које је од тада подијељено између турске и грчке заједнице. Анкара је одбацила пресуду суда донесену у понедељак, као до сада највећи ударац мировним разговорима кипарских Турака […]

среда, мај 14, 2014 / 06:38

Турска је данас саопштила да неће платити 123 милиона долара одштете Кипру, што јој је наложио Европски суд за људска права због инвазије 1974. на то медитеранско острво које је од тада подијељено између турске и грчке заједнице.

Анкара је одбацила пресуду суда донесену у понедељак, као до сада највећи ударац мировним разговорима кипарских Турака и Грка за поновно уједињење острва.

Шеф турске диплоамтије Ахмет Давутоглу пресуду је назвао неправичном и навео да она сваљује сву кривицу за подјелу Кипра на Турску.

Додао је да одлука европског суда није обавезујућа, јер Турска правно не признаје кипарску владу.

„Вјерујемо да (одлука) представља највећи ударац процесу проналажења свеобухватног рјешења. Не сматрамо ову одлуку обавезујућом због основа на којима се базира, методологије и чињенице да узима у обзир земљу коју Турска не признаје. Не сматрамо неопходним да извршимо ову уплату”, рекао је Давутоглу.

Турска је 1974. извршила инвазију на Кипар, после државног удара присталица уједињења са Грчком, и то медитеранско острво је од тада подијељено.

Турска признаје само отцијепљени регион кипарских Турака на сјеверу Кипра, док је међународно признат грчки дио острва.

Европски суд за људска права у пресуди је навео да вријеме које је прошло није умањило турску одговорност.

Истакао је да Турска мора да плати одштету рођацима несталих у инвазији, као и „енклавама” кипарских Грка на полуострву Карпас на северу.

Кипарска влада је поздравила одлуку европског суда и позвала Турску да одмах поступи по њој. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *