Турска: Милион радних мјеста годишње

„Турска се развила у једну од пет, шест најважнијих земаља свијета“, изјавио је недавно бивши амерички савјетник за сигурност Стивен Хадли у говору који је одржао пред комисијом стручњака Савјета за спољне односе. Он је још рекао: "Постоји у овоме што ћу рећи извјесна иронија али ако погледамо на економски учинак онда се морамо упитати […]

петак, август 10, 2012 / 07:27

„Турска се развила у једну од пет, шест најважнијих земаља свијета“, изјавио је недавно бивши амерички савјетник за сигурност Стивен Хадли у говору који је одржао пред комисијом стручњака Савјета за спољне односе. Он је још рекао:

"Постоји у овоме што ћу рећи извјесна иронија али ако погледамо на економски учинак онда се морамо упитати је ли Турска заиста треба приступити ЕУ или ЕУ Турској."

Хадлијеве опаске јасно стављају до знања какав запажен економски и политички преокрет је доживјела Турска и како се промијенила перцепција ове земље на међународном нивоу.

На Турску се још прије десет година гледало као на недовољно развијену и недемократску земљу, зависну од помоћи Међународног монетарног фонда, земљу која је очајнички покушавала ући у ЕУ. Сада, након десетогодишњег непрекидног економског раста, Турску називају "европском Кином". Турска као претежно исламска земља, с нерелигиозним и могући узор за Блиски исток и Африку.

Турска економија данас је на 17. мјесту у свијету. Према прогнозама Међународног монетарног фонда, већ слиједеће године би се могла попети на 15. мјесто. Због свог ангажмана Турска ће 2015. године преузети предсједавање групом Г20.

Замјеник турског премијера Али Бабацан је оптимистичан. Он је рекао да до 2023. године, на 100 годишњицу оснивања републике, Турска жели бити међу десет економски најразвијенијих земаља свијета.

Та би се прогноза могла обистинити: Турска сваке године отвори око милион нових радних мјеста па је стопа незапослености у држави која броји 73 милиона становника пала на свега 9 посто.

Извоз Турске континуирано расте по стопи већој од 10 посто, и премашио је износ од 142 милијарде долара годишње.

У посљедњих десет година, Турска је утростручила бруто домаћи производ и у 2011. години БДП по глави становника је био 7.808 еура.

То можда и није изненађујуће јер је њен економски раст базиран на диверсификацији, будући да су турске компаније конкурентне у областима грађевинарства, производње и услуга, а банкарски сектор је један од ријетких који је једва окрзнут током кризе.

Истовремено, Турска је забиљежила напредак у смањењу сиромаштва јер, како званична статистика тврди, драстично је смањен број оних који дневно привређују испод 2,15 УСД. Таквих је у 2002. било 3-4% а данас их је према званичној статистици 0,2%. Број оних који дневно привређују испод 4,30 УСД, са 30% становништва прије деценију, опао је на 3,7% данас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *