Турска кренула у офанзиву на Курде

Један војник је убијен, а двојица су рањена на почетку опсежне копнене и ваздушне офанзиве турске војске на положаје курдских екстремиста на југоистоку Турске и северу Ирака.  У офанзиви у провинцији Ширнак учествује 2.000 припадника турских копнених снага и 10 борбениха авиона Ф-16, а помоћ им пружају и хеликоптери „Кобра”. Додатних 10 авиона Ф-16 послато […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 11:50

Један војник је убијен, а двојица су рањена на почетку опсежне копнене и ваздушне офанзиве турске војске на положаје курдских екстремиста на југоистоку Турске и северу Ирака.

 У офанзиви у провинцији Ширнак учествује 2.000 припадника турских копнених снага и 10 борбениха авиона Ф-16, а помоћ им пружају и хеликоптери „Кобра”.

Додатних 10 авиона Ф-16 послато је, као помоћ операцији, из суседне провинције Дијарбакир, пренео је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе у служби безбедности.

За сада нема потврде да је турска војска прешла границу са Ираком, што је у прошлости био случај, навела је агенција.

Према изјавама становника прекограничне области у северном Ираку, из које припадници Радничке партије Курдистана (ПКК) изводе нападе ка турској територији, борбени авиони су, такође, бомбардовали удаљену област Двеле, у унутрашњости Ирака.

Турска је интезивирала нападе на положаје ПКК у последњих годину дана као одговор на учестале нападе екстремиста, који се бори за самоуправу на југоистоку Турске.

Офанзива турске војске уследила је после напада курдских екстремиста на комплекс турских снага безбедности на југоистоку земље, у коме је 10 војника убијено.

Турски званичници верују да су све учесталији напади ПКК повезани са насиљем у суседној Сирији.

Од 1984. године, кад је ПКК покренула борбу за много ширу аутономију, убијено је више од 40.000 људи.

САД и ЕУ сматрају ПКК терористичком организацијом, наводи Ројтерс.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *