Турска: Бићемо највећа економска сила Европе

Турски предсједник Абдулах Гул недавно је изнио процјену да ће његова земља до 2050. године постати најјача европска економске сила. О озбиљним намјерама Турске говоре и стопе раста. Турска је прошле године била седма најјача економију у Европи, док је у листу Економист заузела 17. мјесто у свијету. Турска је озбиљна у остварењу планова да […]

уторак, март 19, 2013 / 08:29

Турски предсједник Абдулах Гул недавно је изнио процјену да ће његова земља до 2050. године постати најјача европска економске сила.

О озбиљним намјерама Турске говоре и стопе раста. Турска је прошле године била седма најјача економију у Европи, док је у листу Економист заузела 17. мјесто у свијету.

Турска је озбиљна у остварењу планова да до 2023. уђе међу 10. највећих економија света и стога жели да Истанбул претвори у глобални финансијски центар.

Према писању страних медија Истанбул ће добити нови финансијски центар који ће засјенити њујоршки Волстрит. На 70 хектара у азијском дијелу града биће подигнут комплекс вриједан 2.6 милијарди долара. Главна инфраструктурна побољшања овог плана укључују и изградњу нове линије подземне железнице, као и нову инфраструктуру одрживе енергије, али и безбједности и податка.

Планови изградње обезбјеђују оквире за развој одрживог финансијског центра на начин који подржава потребе људи, еколошку и економску одрживост управљања у новом глобалном моделу урбанизма који је укоријењен у турској култури.

Радови на локацији су започели, а завршетак пројекта очекује се крајем 2016. године.

Пољопривреда

Турска је, према ријечима турског министра финансија Мехмета Симсека, најразвијенија земља у Европи, а по развијености, у свијету заузима седмо мјесто.

Он је казао да је буџет издвојен за подршку пољопривреди ове године повећан 17,8 одсто у односу на буџет прошле године, односно да је са 11,1 милијарди турских лира (ТРY) повећан на 13,1 милијарду, преноси Бизнис.ба.

"У 2002. години, буџет издвојен за пољопривреду био је само три милијарде ТРY. Сада смо, у том погледу, најразвијенија држава у Европи, а у свијету смо седма земља", казао је Симсек.

Он је навео да Министарство финансија улаже напоре како би смањило пореске трошкове за грађане. Симсек је рекао да ипак узимају у обзир и негативне посљедице смањења пореза у односу на остале пореске праксе.

"У оквиру тога, постоји пројекат који водимо како би пољопривредницима осигурали гориво и како би их ослободили плаћања пореза", додао је Симсек.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *