Туђманов Србин коментарише Колинду, три прста да полижеш

Предсједник Српског народног вијећа Миодраг Пуповац изјавио је данас да очекује јасну осуду званичника Хрватске на таблу са усташком поздравом која је истакнута у Јасеновцу.

субота, децембар 10, 2016 / 09:48

Предсједник Српског народног вијећа Миодраг Пуповац изјавио је данас да очекује јасну осуду званичника Хрватске на таблу са усташком поздравом која је истакнута у Јасеновцу.

Он је на РТС-у казао да се виде промене које се дешавају у Хрватској након формирања нове владе и да се генерално атмосфера у тој држави смирила, али да Влада Хрватске није планирала да ће је "авети прошлости сачекати иза првог ћошка" и да сада треба да проналази начина како да се носи са тиме.

"Ми очекујемо одлучност и реакције у складу са законом и Уставом Хрватске, али и европским вредностима. Толеранцију према онима који величају фашистичке режиме и који вређају жртве геноцида и рартних злочина не би смело бити нигде, па ни у Хрватској ни у влади коју подржавамо", казао је Пуповац.

Он је додао да очекује и реакције од полиције, којој је случај пријављен на претње смрћу које је добио, наводећи да за сада нема реакција надлежних.

Пуповац, је коментаришући то што се хрватска председница изјаснила да не жели да се меша поводом спорне табле у јасеновачком комплексу, али се извинула у случају спорних новогодишњих пакетића са српским чоколадицама, рекао да је обавеза председника Хрватске да штити устав те земље и његове темељне вредности.

"Једна од тих вредности је и антифашизам. Казнени закон Хрватске каже јасно да је забрањено и кажњено вређање жртава геноцида", додао је Пуповац.

Према његовим оценама, реакција председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић око спорних чоколадица, је "несвакидашњи чин, који угрожава добру економску сарадњу две земље, која може и треба бити још боља, а истовремено продубљује не добре односе Србије и Храватске када је по среди политичка димензија". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *