Тропска олуја Ајзак добила снагу урагана

Јака тропска олуја „Ајзак”, која се премјешта ка америчким држава на обалама Мексичког залива, добила је данас снагу урагана, јавио је британски Би-Би-Си. Ураган „Ајзак” има јачину вјетра од најмање 120 километара на час, а вјероватно ће добити још на јачини до вечери и очекује се да ће се обрушити на Њу Орлеанс који је […]

среда, август 29, 2012 / 08:10

Јака тропска олуја „Ајзак”, која се премјешта ка америчким држава на обалама Мексичког залива, добила је данас снагу урагана, јавио је британски Би-Би-Си.

Ураган „Ајзак” има јачину вјетра од најмање 120 километара на час, а вјероватно ће добити још на јачини до вечери и очекује се да ће се обрушити на Њу Орлеанс који је на „путу урагана”, навео је ББЦ.

У 11.20 сати по локалном времену амерички Национални центар за урагане саопштио је да је „Ајзак” на око 120 километара јужно-југоисточно од ушћа ријеке Мисисипи, са најјачим ударима вјетра од 120 километар на час.

Његова брзина премјештања је релативно спора, 16 километар на час, што брине становништво које је на „путу олује”, пошто споро премјештање циклона може донијети обилније падаве, а олуја има ширину од 595 километара, наводи Ројтерс.

Амерички предсједник Барак Обама увео је ванредно стање у региону и упозорио становнике америчких држава на обалама Мексичког залива да ће тропска олуја „Ајзак” починити велику материјалну штету и најавио могућу евакуацију становништва уколико околности то буду захтјевале.

С друге стране становници америчких држава Луизијане, Мисисипија, Алабаме и Флориде на обалама Мексичког залива хитно се снабдјевају додатним залихама како се олуја приближава региону града Њу Орлеанс који је на „путу олује” која би требало да „удари” вечерас по америчком времену.

Њу Орлеанс је прије седам година био на удару урагана „Катрина”, који је опустошио тај град у коме је 29. августа 2005. смртно страдало више 1.800 људи, наводи ББЦ.

Прогностичари су предвиђали да би тропска олуја могла да достигне снагу урагана прве категорије у вријеме када би стигла у мочварну обалу југоисточне Луизијане у сриједу ујутру.

„Ајзак” би, ипак, могао да буде много мање снажан од „Катрине”, која је ударила исту обалу САД прије седам година, а која је имала јачину урагана треће категорије, подсјећа амерички Национални центар за урагане, преноси АП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *