Tромјесечни гасни уговор Кијева и Русије

Украјина је потписала нови споразум о куповини руског гаса у наредна три мјесеца по цијени од 248 долара за 1.000 кубних метара, саопштило је данас украјинско Министарство енергетике. У првом кварталу ове године, Кијев је плаћао 329 долара за 1.000 кубних метара гаса, у складу са одредбама "зимског пакета". Упркос сукобима на истоку земље између […]

четвртак, април 2, 2015 / 10:04

Украјина је потписала нови споразум о куповини руског гаса у наредна три мјесеца по цијени од 248 долара за 1.000 кубних метара, саопштило је данас украјинско Министарство енергетике.

У првом кварталу ове године, Кијев је плаћао 329 долара за 1.000 кубних метара гаса, у складу са одредбама "зимског пакета".

Упркос сукобима на истоку земље између украјинских и проруских снага, двије земље и даље су везане десетогодишњим гасним споразумом који је склопљен 2009. године.

Новим уговором, пред утврђивања цијене гаса, продужени су и сви остали услови "зимског пакета" између украјинског "Нафтогаса" и руског "Гаспрома".

Украјински министар енергетике Володимир Демчишин саопштио је да је ово побједа економског приступа над политичким.

Овим документом регулисане су испоруке гаса у другом кварталу, али се настављају преговори о трајном рјешењу за спор у вези са цијеном руског гаса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *