Трнинић: Слиједи реструктурисање ЖРС

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић најавио је реструктурисање предузећа Жељезница Републике Српске /ЖРС/ с циљем постизања нивоа ефикасности пословања, санације нагомиланих кредитних обавеза, успостављања функционалне организације и рационалисања трошкова. Трнинић истиче да је крајње вријеме да буде успостављен ефикаснији систем и да буде раздвојено управљање инфраструктуром и управљање превозом. „Сматрамо да би […]

уторак, јул 7, 2015 / 11:12

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић најавио је реструктурисање предузећа Жељезница Републике Српске /ЖРС/ с циљем постизања нивоа ефикасности пословања, санације нагомиланих кредитних обавеза, успостављања функционалне организације и рационалисања трошкова.

Трнинић истиче да је крајње вријеме да буде успостављен ефикаснији систем и да буде раздвојено управљање инфраструктуром и управљање превозом.

„Сматрамо да би за ЖРС било сврсисходније да инфраструктура остане у својини Републике Српске, а да управљање инфраструктуром буде у надлежности менаџера који се успоставља одлуком Владе Српске“, рекао је Трнинић за „Глас Српске“.

Према његовим ријечима, остале дјелатности након реструктурисања биле би успостављене као друштва са ограниченом одговорношћу и наставили би да дјелују самостално на тржишним принципима, али са интенцијом налажења стратешког партнера.

Трнинић је убјеђења да ће након реструктурисања ЖРС моћи добро и самостално да функционишу.

Он је навео да тренутно нема озбиљне анализе која би показала колики је вишак радника у ЖРС, додајући да ће, ако буде утврђен вишак, бити вођено рачуна да ти радници буду збринути.

Трнинић је подсјетио да су ЖРС имале негативан ревизорски извјештај, те да су прошлу годину завршиле са губитком од 33 милиона КМ, што је утицало да акумулирани минус премаши акционарски капитал. 0 КОМЕНТАРА

  1. Да, да ДНС ће их реконструисати као и предходних 10 година када су ЖРС због њихове реконструкције дотакле дно. Фуј!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *