Триван: ДС не може бити боље док се не уведе систем одговорности

Мислим да ниједној организацији па ни ДС-у не може бити боље док се не уведе принцип одговорности и да сваки проблем има име и презиме, каже потпредсједница ДС-а  Традиционално критички настројен потпредсједник Владе Војводине и функционер Демократске странке Горан Јешић поново је узбуркао духове у својој странци. По други пут у року од мјесец дана […]

среда, август 8, 2012 / 07:50

Мислим да ниједној организацији па ни ДС-у не може бити боље док се не уведе принцип одговорности и да сваки проблем има име и презиме, каже потпредсједница ДС-а

 Традиционално критички настројен потпредсједник Владе Војводине и функционер Демократске странке Горан Јешић поново је узбуркао духове у својој странци. По други пут у року од мјесец дана прозвао је шефа своје странке Бориса Тадића, али је овога пута рекао да би цјело руководство ДС-а требало да поднесе оставку како би сви могли равноправно да уђу у предстојеће страначке изборе.

Реагујући на овај Јешићев захтев, Јелена Триван сматра да је он у овој критици руководства демократа понајмање мислио на њу. У изјави за „ Политику” потпредсједница ДС-а тврди да је спремна да у сваком тренутку да оставку и одрекне се функције.

„Вјерујем да је од свачије појединачне функције важније да се странка оснажи и стабилизује. Мислим такође да ниједној организацији па ни ДС-у не може бити боље док се не уведе принцип одговорности и да сваки проблем има име и презиме. И зато претходно треба да разговарамо о одговорности и да неко преузме одговорност за чињење и нечињење јер колективни потези често прикривају појединачне одговорности”, објашњава Триван.

Подсјетимо, послије избора Горан Јешић је изненадио јавност рекавши да је од председника партије Бориса Тадића очекивао да понуди оставку на мјесто шефа странке јер је „одговорност за тренутно стање на ономе ко је доносио највише одлука, а то је у овом случају Борис Тадић”.

И овога пута на тапету је био Тадић. Он је, како је Јешић рекао за лист „Дневник”, био тај који се о свему питао, а када је неко и партијски лидер и шеф државе „и онај ко води владу, јер је поставио слабог премијера, онда нису само успјеси највише његови, него и неуспјеси”.

Јешић је оцјенио да се многи у ДС-у боје демократског процеса и отварања дебате о одговорности и навео да Тадић није једини кривац, али је „његова кључна кривица за негативну селекцију на основу које су разни људи доспјели на важне државне функције а нису дорасли ни да буду предсједници кућних савјета”.

Триванова објашњава да јој није стало до функција и да је занимао само интерес странке. Како истиче, то показује и тиме што је у претходних шест година „само посланик”. „Ако је интерес странке да дође ново руководство ја ћу прва отворити врата и поднијети оставку. Али одговорност није само изборни резултат, одговорност је и све оно што је довело до изборног резултата и оно што се догађало након изборног резултата”, наглашава потпредсједница ДС-а.

Према њеним ријечима у протеклом периоду било је ријечи о одговорности у странци, али је Главни одбор, који ће бити одржан у септембру, и формално место где се о томе разговара. Коментаришући међусобне прозивке високих функционера своје странке протеклих недеља она каже да то значи „само да умјесто колективног интереса често преовлађује идеја личне популарности” јер „најлакше је рећи да нешто не ваља у странци која је изгубила изборе, а да не погрјешиш и будеш опште прихваћен”.

Међу онима који су јавно критиковали неке потезе своје странке био је, подсјетимо, и Драган Ђилас, замјеник предсједника партије. Он је најпре осудио свог колегу Вука Јеремића због новца који намјерава да потроши у Њујорку у вријеме док предсједава Генералној скупштини УН, а онда је двије недеље касније објављено његово писмо упућено члановима председништва партије дан уочи сједнице овог страначког тела у коме је изнио став да Милица Делевић и Расим Љајић треба да прихвате позив Српске напредне странке и прикључе се новој влади што је било супротно преовлађујућем мишљењу у партији.

И поред свих ових потреса Драгољуб Мићуновић, шеф посланичког клуба ДС-а у Скупштини Србије, тврди да неће бити никаквог краха у ДС-у већ само дебате о многим питањима, а „наравно да ће бити оних који ће о њима мислити различито”.

У овим комешањима у ДС-у Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида, не види ништа чудно. Напротив.

„Ми се чудимо ономе што се дешава у ДС-у јер се то никада није десило у некој другој странци. То је нормална страначка динамика, али то је рјеткост у Србији, а тако треба да функционише једна озбиљно организована странка. Овдје је нормалност да неко изгуби седам-осам изборних циклуса и да се не деси ништа у врху странке”, оцјењује Вуковић.

Када је ријеч о Јешићевој идеји да врх странке поднесе оставку Вуковић каже да то баш и није неопходно. Нормално је, истиче, да треба да преиспитају своју политику, али то не значи да неко треба да буде смјењен. Ово звучи као позиционирање једног актера у ДС-у.

„Може тако нешто да се уради, али и не мора. Уосталом свако од потенцијалних кандидата може на скупштини да се представи преко својих делегата, да лобира. Не видим да би ово био предуслов за демократске изборе унутар ДС-a”, сматра Вуковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *