Тришић – Бабић: БиХ уздржана по резолуцији о Сирији

БиХ биће уздржана на гласању у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија, изјавила је данас Срни замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић Бабић. Она је потврдила да је уобичајено да амбасадори западних земаља лобирају за глас БиХ у Генералној скупштини УН, као што су недавно учинили амбасадори САД, […]

петак, август 3, 2012 / 19:41

БиХ биће уздржана на гласању у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија, изјавила је данас Срни замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић Бабић.

Она је потврдила да је уобичајено да амбасадори западних земаља лобирају за глас БиХ у Генералној скупштини УН, као што су недавно учинили амбасадори САД, Велике Британије, Њемачке и Француске у вези резолуције о Сирији.

"То јесте уобичајено јер су ти амбасадори представили БиХ политику својих земаља и они су добили такав задатак, исто је учинио и амбасадор Русије у БиХ који је представио став и гледиште своје земље по питању Сирије“, рекла је Тришић Бабић.

Она је додала да у БиХ нема става када треба да се одлучи о тежим питањима, јер се "унутар БиХ не разговара".

Према њеним ријечима, БиХ, нажалост, није ни за, ни против, иако има јако много људи који би могли дати квалитетан допринос да се донесе став ове земље.

"Питање Сирије показује да БиХ увијек чека да јој неко други пренесе неки њен став и да се представи да БиХ подржава или не подржава земље Запада или неке друге државе. То једноставно није случај јер не разговарамо ни о чему, па ни о спољној политици", додала је она.

Генерална скупштина УН требала би данас да гласа о резолуцији арапских држава којом се осуђује насиље у Сирији и позива режим Башара ал Асадада да одступи с власти.

Амбасаде Велике Британије, САД, Француске и Њемачке у БиХ изразиле су јуче наду да ће се БиХ у Генералној скупштини УН придружити САД и свим чланицама ЕУ током гласања за нацрт резолуције о Сирији.

Представници политичких партија из Републике Српске оцијенили су то притиском на БиХ и покушајем наметања мишљења, јер Предсједништво БиХ није заузело званичан став о сиријској кризи.

Став Русије, која неће подржати резолуцију, јесте да је предложена резолуција документ који има једнострани и неизбалансиран карактер јер је сва одговорност за дешавања у држави у потпуности пренесена само на сиријске власти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *