Триполи спреман да прихвати посматраче Афричке уније

Власти у Триполију спремне су да примијене мапу пута коју је предложила Афричка унија као рјешење за кризу у Либији, саопштила је вечерас делегација пуковника Моамера Гадафија на састанку у Адис Абеби. Мапа пута позива на моменталан прекид свих непријатељстава и сарадњу релевантних либијских власти ради испоруке хуманитарне помоћи, као и на заштиту свих страних […]

петак, март 25, 2011 / 19:22

Власти у Триполију спремне су да примијене мапу пута коју је предложила Афричка унија као рјешење за кризу у Либији, саопштила је вечерас делегација пуковника Моамера Гадафија на састанку у Адис Абеби.

Мапа пута позива на моменталан прекид свих непријатељстава и сарадњу релевантних либијских власти ради испоруке хуманитарне помоћи, као и на заштиту свих страних држављана, укључујући раднике мигранте из афричких земаља.

Делегацију Триполија предводи Мохамед ал Звај, генерални секретар либијског Народног генералног конгреса.

Либијска делегација позвала је међународну заједницу да обавеже "остале стране" у сукобу да поштују прекид ватре.

Гадафијеви представници навели су да су спремни да прихвате посматрачку мисију Афричке уније, која би надгледала прекид ватре.

Такође је упућен позив за "прекид ваздушних удара и поморске блокаде коју спроводе западне снаге и САД", јер, како је наведено, те мјере доводе до погибије "стотина цивила", умјесто да их штите, што је прокламовано као циљ у резолуцији Савјета безбједности УН.

Делегација из Триполија затражила је и укидање економског ембарга, уз напомену да је ситуација у Либији "стриктно афрички проблем, који треба да рјешава само Афричка унија".

У саопштењу се закључује да су Либијци способни да "ријеше проблеме на миран начин".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *