Трезорски записи: Уствари, још смо се мало задужили

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је да су Владине емисије трезорских записа успјешне, али да би се требало окренути и међународном финансијском сектору како би се стекла кредибилност на међународном тржишту капитала. "Када се припреми аукција обвезница и трезорских записа, она мора успјети. Наравно да финансијски сектор тражи повољније услове и вјероватно је […]

среда, август 22, 2012 / 22:19

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је да су Владине емисије трезорских записа успјешне, али да би се требало окренути и међународном финансијском сектору како би се стекла кредибилност на међународном тржишту капитала.

"Када се припреми аукција обвезница и трезорских записа, она мора успјети. Наравно да финансијски сектор тражи повољније услове и вјероватно је због тога дошло до виших каматних стопа приликом данашње емисије“, рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци.

На данашњој, осмој аукцији трезорских записа РС путем Бањалучке берзе, остварен је износ од 17.062.500 КМ, док је остварена понуђена цијена била 97,50 КМ уз постигнуту каматну стопу од 3,44 одсто.

Наиме, након данашње продаје трезорских записа Влада РС се више у овој години не може задуживати тим дужничким хатијама, будући да максималан износ краткорочног дуга током 2012. године може да буде највише до 70 милиона КМ.

Република Српска, односно Министарство финансија је до сада организовало седам аукција трезорских записа Републике Српске.

Четири извршене су у току 2011. године, укупне номиналне вриједности од 90 милиона КМ.

У току 2012. године организоване су три аукције, пета, шеста и седма. Пета аукција трезорских записа у Републици Српској извршена је 27. марта 2012. године, остварени износ емисије био је 27,17 милиона КМ. Шеста аукција одржана је 7. јуна ове године, али Министарство није прихватило пристигле „мршаве" понуде па самим тим није дошло до склапања послова и емисије трезорских записа.

Седма аукција извршена је прије само мјесец дана, 18. јула 2012. године, а остварени износ емисије је 25 милиона КМ.

„Осма аукција и емисија трезорских записа врши се ради обезбјеђења средстава по основу финансирања Буџета РС за 2012. годину", дословно пише у образложењу Министарства финансија РС-а дакле, потпуно супротно обманама о финансијској стабилност које емитују посредством сопствених медија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *